Τετ04242024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΠΕΣ- ΝΑΤ: Άλυτο μέχρι σήμερα τo πρόβλημα με τις συντάξεις

0ΝΑΤ

Επιστολή-Υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Π Ε Σ- Ν ΑΤ), επικαλούμενη αδικία όσον αφορά τις εισφορές αλλά και συντάξεις του κλάδου, που όπως υποστηρίζει ελάχιστα απέχουν από συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης για την πλειοψηφία των συνταξιούχων του πρώην ΝΑΤ.
Στην επιστολή- υπόμνημα αναφέρονται τα εξής: «Ένα χρόνο σχεδόν μετά την προηγούμενη επιστολή μας, με ημερομηνία 14 Φλεβάρη 2020, ξαναερχόμαστε με αυτή μας την νέα επιστολή, σαν η μεγαλύτερη Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών και εκπροσωπώντας συνταξιούχους του ΝΑΤ όλων των κλάδων και βαθμών, να σας επαναλάβουμε απαιτώντας την δίκαιη επίλυση στο επιτακτικό και άλυτο μέχρι σήμερα πρόβλημα, για τις συντάξεις μας, που αποτελεί ένα σοβαρότατο ατόπημα της Πολιτείας απέναντι στους απόμαχους της θάλασσας.
Και εξηγούμαστε. Ενώ σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016 ως ανταποδοτική σύνταξη καθορίζονται: «Οι συντάξιμες αποδοχές / εισόδημα επί των οποίων κατεβλήθησαν εισφορές (όπως ορίζονται με τις διατάξεις των παρ. 2 και 3 του άρθρου 28)», στον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού, επί του οποίου υπολογίζεται η καταβαλλόμενη σύνταξη των Ναυτεργατών, ο ΕΦΚΑ, κατά παράβαση του νόμου και σε αντίθεση με ότι ισχύει για όλους τους άλλους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ΔΕΝ υπολογίζει για τους συνταξιούχους με Ν4387/2016 το σύνολο των εισφορών στους που καταβάλει ο Ναυτεργάτης, ως συντάξιμες αποδοχές, αλλά μόνο τον Μισθό Ενεργείας και τις Κυριακές, αφήνοντας εκτός υπολογισμού της Άδεια, η όποια θα έπρεπε να συνυπολογίζεται, μιας και καταβάλλεται σε ολόκληρο τον εργασιακό μας βίο και ο μη συνυπολογισμός της αποτελεί παρανομία και κατάφωρη αδικία μιας και αφαιρεί πρακτικά περίπου το ¼ του συντάξιμου μισθού επί του οποίου υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη μας.
Θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση των απομάχων Ναυτεργατών, είναι μεροληπτικά άδικη από την μεριά του κράτους διαχρονικά, μιας και ο Ναυτεργάτης στον εργασιακό του βίο, εργάζεται 365 ημέρες το χρόνο χωρίς ρεπό, αργίες και Κυριακές, μακριά από το σπίτι τους, οι δε εισφορές μας είναι μεγαλύτερες από άλλους κλάδους ενώ αντίθετα οι συντάξεις μας λόγο της προαναφερθείσας παρατυπίας του συστήματος, ελάχιστα απέχουν από συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης για την πλειοψηφία των συνταξιούχων του πρώην ΝΑΤ. Μόνο στην περίοδο της κρίσης οι συνάδελφοι μας έχασαν περίπου το 50% από ότι έπαιρναν.....
Δώστε λύση σήμερα, σε αυτήν την αδικία, ήδη πέρασε ένας χρόνος χωρίς να κάνετε ΤΙΠΟΤΑ, είναι Υποχρέωσή σας, με δεδομένο ότι οι εισφορές πληρώθηκαν από εμάς στο ακέραιο.
Επίσης ζητούμε να μας ορίσετε άμεση συνάντηση με τον πολιτικά αρμόδιο του υπουργείου μια και όλο αυτό το διάστημα οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΝΑΤ και ΕΦΚΑ δηλώνουν εγγράφως αναρμοδιότητα».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter