Σαβ05182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διπλή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ στη Χαλκίδα

seismos-rixter

Δύο ισχυροί σεισμοί 5,1 Ρίχτερ και αρκετοί μετασεισμοί μικρότερης έντασης αναστάτωσαν χθες το βράδυ τους κατοίκους της Χαλκίδας, οι περισσότεροι εκ των οποίων πέρασαν τη νύχτα έξω από το σπίτι τους.

Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί λόγω του μικρού εστιακού βάθους τους, σε μία μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία.

Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίζεται στο Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, 81 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας στο νομό Φθιώτιδας και του Προκοπίου στο νομό Ευβοίας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πρώτη δόνηση έγινε στη 01:06 τα ξημερώματα της Τρίτης. Τρία λεπτά αργότερα στη 01:09 σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,2 βαθμών επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 21 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Όπως ανέφερε στον Βήμα 99,5, ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι οι δύο δονήσεις ήταν οι κύριες, προσθέτοντας ωστόσο ότι το επίκεντρο ανήκει στο νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, εμφανίστηκε περισσότερο επιφυλακτικός και δεν απέκλεισε νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το ρήγμα από το οποίο προήλθαν οι δονήσεις δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης, άποψη την οποία διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter