Σαβ05042024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Διεθνές Συνέδριο ΕΟΚΕ & ΕΣΕΕ, "GOING LOCAL"

ESEE

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2013, με επιτυχία το διήμερο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με την Ομάδα Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στην πόλη της Θεσσαλονίκης με θέμα «Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο επίκεντρο της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Κεντρικός άξονας όλων των εισηγήσεων αλλά και της συζήτησης που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες αποτέλεσε η ανάγκη ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων για την ανάδειξη και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων της Ελλάδας και της Ευρώπης και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομάδας Εργοδοτών, κ. Jacek Krawczyk. Επίσης παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς και ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Πολιτικής και Εξωτερικών Σχέσεων της UEAPME, κ. Luc Hendrickx.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γ.Γ. Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε για την καινοτόμα δράση των Open Mall και τις προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας για τη νέα προγραμματική περίοδο με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση συνεργειών «clusters» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στην ανταλλαγή επιχειρηματιών με άλλες χώρες της ΕΕ οι οποίες έχουν αναπτύξει ισχυρά δίκτυα συνεργασιών.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργοδοτών της ΕΟΚΕ, κ. Jacek Krawczyk υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που βασικά δημιουργούν θέσεις εργασίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει συνεπώς εθνικές και περιφερειακές πολιτικές να τοποθετούνται στην καρδιά των διαδικασιών λήψης αποφάσεων».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι « Αποτελεί κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, η πραγματοποίηση επενδύσεων εκσυγχρονισμού σε περιφερειακό επίπεδο ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα προσελκύσουν ανθρώπους με θέληση, πάθος και όραμα να οργανώσουν την επιχειρηματική τους δράση στην περιφέρεια θα φέρουν νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, θα εξασφαλίσουν εισοδήματα και θα αποτελέσουν τις κύριες δυνάμεις για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας».

Ενότητα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το πάνελ «Οργανώνοντας τα κέντρα των πόλεων για την ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων» είχε η παρουσίαση του σχεδίου "Open Mall" από τους Πρόεδρους των Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης. Η πρόταση για τη δημιουργία των Οpen Malls έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα καθώς αποτελεί την απάντηση απέναντι στα «Mall του αγρού ή κλειστά κουτιά» που αντιβαίνουν όχι μόνο στην ανθρώπινη φύση αλλά και στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε επίσης, το εξελισσόμενο έργο του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ «ΓΕΩΒΑΣΗ», ένα έργο καταγραφής και ηλεκτρονικής απεικόνισης του συνόλου των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, που επιτρέπει τη μελέτη των χωρο-κοινωνικών επιπτώσεων στη λειτουργία και την εγκατάσταση αυτών. Η «ΓΕΩΒΑΣΗ» αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της επιστημονικής ομάδας του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ και στόχο έχει να χαρτογραφήσει το ελληνικό εμπόριο, όπως αποτυπώνεται κλαδικά σε όλη τη χώρα προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως τα προβλήματα που ανακύπτουν σε κάθε περιοχή και να σχεδιάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ο δυναμικός χαρακτήρας της «ΓΕΩΒΑΣΗΣ» επιτρέπει την ενσωμάτωση ευρημάτων στα δεδομένα της γεωγραφικής βάσης σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας τη δυνατότητα για λεπτομερή και ενημερωμένη καταγραφή της εμπορικής δραστηριότητας.

Κοινό συμπέρασμα όλων αποτέλεσε η άποψη ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή

Επιτροπή προκειμένου να ανακόψει την αυξανόμενη ανεργία, να ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών και να θεμελιώσει βιώσιμους οικονομικούς χώρους σε τοπικό επίπεδο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter