Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

UNCTAD: Βαθιά ανησυχία για την εφοδιαστική

0koyti

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) εξέδωσε δήλωση εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για τις κλιμακούμενες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, κάνοντας τη δήλωσή της λίγες ώρες πριν από μια πυραυλική επίθεση των Χούθι που πυροδότησε πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο μεταφοράς πετρελαιοειδών προϊόντων και πυροδότησε νέους φόβους στην ενεργειακή κοινότητα. «Η UNCTAD υπογραμμίζει τις εκτεταμένες οικονομικές επιπτώσεις αυτών των διαταραχών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε αυτές τις διαταραχές και η UNCTAD παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση της εξελισσόμενης κατάστασης. Ο οργανισμός τονίζει την «επείγουσα ανάγκη για γρήγορες προσαρμογές από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και ισχυρή διεθνή συνεργασία για την πλοήγηση στην ταχεία αναδιαμόρφωση της δυναμικής του παγκόσμιου εμπορίου». Όσον αφορά στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία πλησιάζει τη δεύτερη επέτειό της, επισημαίνει ότι έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο εμπόριο πετρελαίου και σιτηρών, αναδιαμορφώνοντας τα καθιερωμένα εμπορικά πρότυπα. Υπογραμμίζει δε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τα νέα προβλήματα σε όλο τον κόσμο «αντηχούν στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων». Εκτός από τα προβλήματα από τη Μαύρη Θάλασσα, επισημαίνεται η δραματική μείωση των διελεύσεων στη Διώρυγα του Παναμά λόγω της κλιματικής αλλαγής και της συνεχιζόμενης ξηρασίας στον Παναμά σημειώνοντας ότι οι ημερήσιες διελεύσεις μειώθηκαν κατά «μια εκπληκτική μείωση 36%» τον Δεκέμβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, που σημαδεύτηκε από επιθέσεις υπό την ηγεσία των Χούτι που διατάραξαν τις θαλάσσιες οδούς, έχει προσθέσει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας», σημειώνει η UNCTAD. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, οι διελεύσεις εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκαν κατά 67% στη Διώρυγα του Σουέζ σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Ακόμη και πριν από τις σημερινές επιθέσεις των Χούτι, η UNCTAD προειδοποίησε ότι το πρόβλημα επεκτεινόταν σε δεξαμενόπλοια και αποστολές φυσικού αερίου, τα οποία, όπως είπαν, έχουν σταματήσει να διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ από τις 16 Ιανουαρίου. Η UNCTAD εκτιμά ότι οι διελεύσεις από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 42% τους τελευταίους δύο μήνες.
Η UNCTAD υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι θαλάσσιες μεταφορές ως ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου, υπεύθυνες για πάνω από το 80% της παγκόσμιας κυκλοφορίας αγαθών, λέγοντας ότι οι διαταραχές από την Ερυθρά Θάλασσα συν τις προϋπάρχουσες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα νερού στη Διώρυγα του Παναμά συνδυάζονται για να αυξήσουν τις τιμές και να απειλήσουν το εμπόριο.

Η Φον ντερ Λάιεν προειδοποιεί για την αύξηση της γεωοικονομικής αστάθειας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε χθες ότι η γεωοικονομική αστάθεια έχει γίνει η «νέα κανονικότητα» των διεθνών σχέσεων και ότι οι εντάσεις αυτές θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται.

«Το 2024 θα είναι μια χρονιά αποφασιστικής σημασίας, οι ειδικοί περιμένουν νέα αύξηση των οικονομικών εντάσεων, από την Ερυθρά Θάλασσα ως το στενό της Ταϊβάν», σημείωσε η αξιωματούχος της ΕΕ σε διάσκεψη για το κλίμα στο Αμβούργο.
«Αυτό σημαίνει επίσης πιο συχνές διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού και μεγαλύτερη αστάθεια στις αγορές ενέργειας. Ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα, στην οποία οφείλουμε να προσαρμοστούμε», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν.
Η αύξηση της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων συνεπάγεται ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να ενώσουν τις δυνάμεις τους όπως ποτέ», ιδίως για την σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την απαλλαγή των οικονομιών τους από τον άνθρακα.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε ως προς αυτό την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ που δίνει «ένα σαφές όραμα το οποίο επιτρέπει να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στην Ιστορία».
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επιτρέπει να υπάρξει «η απαραίτητη ασφάλεια σχεδιασμού που επιζητούν οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο» για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημείωσε.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο περιβαλλοντικός οδικός χάρτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος καλύπτει τη μετατροπή μεγάλου αριθμού τομέων κατά τρόπο που η ΕΕ να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα το 2050.
Στους κόλπους του σχεδίου αυτού για το κλίμα, πολλά κείμενα του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, η αγροτική πτυχή που προβλέπει την ενίσχυση των περιβαλλοντικών κανόνων, αποτελεί στόχο της οργής του αγροτικού κόσμου.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter