Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Fit for 55»: κρίσιμη νομοθεσία για τους κλιματικούς στόχους του 2030

0Fit for 55

Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει την Τρίτη 18 Απριλίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας εκπομπών, τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα και ένα νέο κοινωνικό ταμείο για το κλίμα. Μετά από συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Απριλίου , το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τρίτη σχετικά με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ των διαπραγματευτών του ΕΚ και αυτών των χωρών της ΕΕ στα τέλη του 2022 για σημαντικά νομοθετήματα που αποτελούν μέρος της δέσμης μέτρων «Fit for 55» για το 2023. Η δέσμη αυτή αποτελεί το σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα.
Σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών
Η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ) θέτει πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030, καταργεί σταδιακά τα δωρεάν δικαιώματα για τις εταιρείες και δημιουργεί ένα νέο σύστημα (ΣΕΔΕ ΙΙ) για τα καύσιμα στις οδικές μεταφορές και τα κτίρια, το οποίο θα επιβάλλει χρεώσεις για τις εκπομπές των τομέων αυτών έως το 2027.
Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επίσης για τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ναυτιλία στο ΣΕΔΕ και για την αναθεώρηση του ΣΕΔΕ για τις αερομεταφορές.
Μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα
Βάσει της σχετικής προσωρινής συμφωνίας θα συσταθεί μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) της ΕΕ για να διασφαλιστεί ότι οι εισαγωγείς αγαθών που καλύπτονται από το ΣΕΔΕ της ΕΕ θα καταβάλλουν την διαφορά μεταξύ της τιμής που καταβάλλεται για τις εκπομπές άνθρακα στη χώρα παραγωγής και αυτής των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα στην ΕΕ. Αυτό θα ενθαρρύνει τρίτες χώρες να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους για το κλίμα και να διασφαλίσουν ότι οι ευρωπαϊκές και παγκόσμιες προσπάθειες δεν υπονομεύονται από τη μετεγκατάσταση της παραγωγής από την ΕΕ σε χώρες με λιγότερο φιλόδοξες πολιτικές.
Κοινωνικό ταμείο για το κλίμα
Ξεχωριστή συμφωνία δημιουργεί ένα κοινωνικό ταμείο της ΕΕ για το κλίμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και να αποφευχθούν οι κοινωνικοί αποκλεισμοί κατά την κλιματική μετάβαση. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι μικρές επιχειρήσεις και οι χρήστες των μεταφορών που πλήττονται ιδιαίτερα από τη φτώχεια στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών θα επωφεληθούν από το ταμείο. Όταν τεθεί πλήρως σε εφαρμογή, θα χρηματοδοτείται από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων του ΣΕΔΕ ΙΙ μέχρι ποσού 65 δισ. ευρώ, με επιπλέον 25% να καλύπτεται από εθνικούς πόρους, φέρνοντας έτσι το εκτιμώμενο συνολικό ποσό στα 86,7 δισ. ευρώ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter