Πεμ03282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Σε «ρότα» ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Ιαπωνίας

0σημ

Από τις 8 το πρωί, σήμερα, ξεκίνησαν οι συναντήσεις του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται επίσημα, από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου, την ιαπωνική πρωτεύουσα, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών. Στην ελληνική αποστολή στο Τόκιο συμμετέχουν: ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο ΓΓΔΟΣ, Γρηγόρης Δημητριάδης.
Πρώτο ραντεβού της αποστολής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν στο υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό για το κοινοβουλευτικο έργο, Shuji Miyamoto. Στην συνάντηση αυτή διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ ο κ. Φραγκογιάννης έκανε μια ενδελεχή περιγραφή τόσο του πολιτικού και οικονομικού κλίματος, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης στη χώρα μας, όσο και των πρωτοβουλιών για αποκρατικοποιήσεις και μεγάλα έργα στους τομείς ενέργειας, τεχνολογίας, υποδομών και δικτύων.
Ο Ιάπωνας αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης του για την υποδοχή της ελληνικής αποστολής και τόνισε το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή την περίοδο που αποτελεί μομέντουμ για τις σχέσεις των δύο χωρών. Τόσο οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στο Τόκιο και συνδέουν τις δύο χώρες πολιτισμικά, όσο και η πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την ιαπωνική κυβέρνηση για την μείωση των δασμών στις μεταξύ των χωρών μελών συνεργασία με την Ιαπωνία, δημιουργούν ένα περιβάλλον που οι εμπορικές συναλλαγές και οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να μπουν σε μια νέα περίοδο προόδου και αμοιβαίου οφέλους, όπως αναφέρθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, αναφέρθηκε σε θέματα συνεργασίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας που πρόσφατα ιδρύθηκε στην χώρα μας, και ζήτησε από τον Ιάπωνα ομόλογο του ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, από την πλευρά του, περιέγραψε το στρατηγικό πλάνο της χώρας για θέματα ενέργειας, την πρόθεση της χώρας να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028 και την μετάβαση σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναφέρθηκε ακόμα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, ενώ ενημέρωσε τον Ιάπωνα υφυπουργό για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρυθμιστικό πλαίσιο χρήσης του υδρογόνου ως ενεργειακό πόρο.
Ο προϊστάμενος στο Οικονομικό Γραφείο της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ότι προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών που είχαν ατονήσει. Το μήνυμα του πρωθυπουργού, ανέφερε ο κ. Πατέλης, είναι πως, σε μια Ευρώπη με αυξημένη πολιτική αστάθεια, η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα, με μια μονοκομματική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παράλληλα υπογράμμισε τον φιλοεπενδυτικό και μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της καινούργιας κυβέρνησης και προσκάλεσε τις ιαπωνικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που ανοίγονται.
Στην συνέχεια το κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποίησε συνάντηση με τον αναπληρωτή διοικητή της Japan Bank for International Cooperation Hayashi Nobumitsu και επιτελείο στελεχών της Τράπεζας όπου συζητήθηκε μία ευρεία γκάμα πιθανών συνεργασιών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη συνάντηση έγινε προετοιμασία για το αυριανό roundtable που διοργανώνει η Διοίκηση της ιαπωνικής Τράπεζας με μεγάλους πελάτες της, στην οποία το ελληνικό κλιμάκιο θα παρουσιάσει πιο επισταμένα συγκεκριμένα έργα για τα οποία έχει δείξει ενδιαφέρον η JBIC από τον περασμένο Σεπτέμβριο που επισκέφτηκαν την Αθήνα και ξεκίνησε η διοργάνωση της επίσκεψης.
Συνάντηση με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ιαπωνίας (Japan Development Bank) πραγματοποίησαν στην συνέχεια ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης από κοινού με τον υφυπουργό Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη. Με την JDB συζητήθηκε διεξοδικά πιθανή συνεργασία με την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες στον τομέα των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων τόσο από πλευράς επενδύσεων όσο και από πλευράς βέλτιστων πρακτικών. Επίσης, η JDB έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις υποδομών ενέργειας και το οικοσύστημα τεχνολογίας που δημιουργείται στην Ελλάδα.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter