Παρ04192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Τραυματίζει» το θαλάσσιο τουρισμό η «αστάθεια» στην Ανατολική Μεσόγειο

0mykonos

Ορατός είναι ο κίνδυνος να υποστεί ανήκεστο βλάβη ο θαλάσσιος τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου στην περίπτωση που υπάρξει παρατεταμένη αστάθεια στα γεωπολιτικά ελέω Τουρκίας. Στην πρόσφατη διοργάνωση του 5ου Posidonia Sea Tourism Forum καταγράφηκε «απόλυτη» σύγκλιση απόψεων επώνυμων στελεχών του τομέα της κρουαζιέρας ότι η μέχρι τώρα... βελτίωση του κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο ώθησε τουλάχιστον τρείς εταιρίες του τομέα της κρουαζιέρας να επανεντάξουν προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή της αλλά και να συντάξουν φιλόδοξα προγράμματα για την προσεχή διετία 2020-21. Στο περιθώριο του 5ου Posidonia Sea Tourism Forum, ο κ. Angelo Capurro, Executive Director της MSC Cruises S.A., δήλωσε: «Επειδή η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων προσέγγισης σε λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου είναι πάντα μέσα στα σχέδιά μας, ήταν πολύ χρήσιμες οι επαφές που είχαμε στο Φόρουμ με βασικούς παράγοντες της βιομηχανίας και της περιοχής για να διερευνήσουμε ευκαιρίες και δυνατότητες νέων συνεργασιών. Εξετάζοντας τα συνολικά σχέδια της MSC Cruises ανά την υφήλιο με ορίζοντα το 2026, σε συνδυασμό με τον αριθμό των νέων κρουαζιερόπλοιων που θα προσθέσουμε στο στόλο μας, είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε εάν υπάρχει ενδιαφέρον για πωλήσεις θέσεων είτε απευθείας είτε μέσω συνεργαζόμενων εταιρειών σε αυτή την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Είναι προφανές ότι οι tour operators «κρατάνε το κλειδί» με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εκ των πραγμάτων καθίσταται σαφές ότι οι tour operators, που σε παγκόσμια κλίμακα έχουν εστιάσει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο διαβλέποντας μέχρι πρότινος ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από το κοινό της κρουαζιέρας για προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή που συνδυάζουν πολιτιστικά, θρησκευτικά και άλλα στοιχεία που ως γνωστόν λειτουργούν ως μαγνήτες για το κοινό, θα μεταβιβάσουν τα μηνύματα στις εταιρίες.
Από τα συμφραζόμενα λοιπόν μία επανάληψη της «αστάθειας» θα προκαλέσει ενδοιασμούς στους tour operators που επιδιώκουν να παράσχουν «ήρεμες διακοπές» και όχι διακοπές «αδρεναλίνης» με υπερπτήσεις πολεμικών αεροπλάνων, και όχι μόνο... Ως γνωστόν η αστάθεια των γεωπολιτικών στο πέταλο της Ανατολικής Μεσογείου ήταν εκείνο που ώθησε τις εταιρίες κρουαζιερόπλοιων να στραφούν στη Δυτική Μεσόγειο γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τα Ιταλικά, Γαλλικά και Ισπανικά λιμάνια μέσα και έξω από τη Μεσόγειο να δουν «καλύτερες μέρες».

Το σκηνικό

Στο μεταξύ από χθες σύσσωμος ο ηλεκτρονικός και έντυπος Τύπος στην Ελλάδα ασχολείται με τις δηλώσεις έξωθεν του Μαξίμου αλλά και τις κινήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε πλήρη ετοιμότητα, στον απόηχο των πληροφοριών ότι ξεκίνησε η γεώτρηση των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ πριν από λίγο, ο κ. Προδρόμου έκανε λόγο για «θαλάσσια εισβολή» και ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία έχει στη διάθεσή της μέσα διπλωματικά και νομικά μέσα.
Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης κατά νομικών και φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν στις τουρκικές δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι η αντίδραση της Άγκυρας αποκαλύπτει ότι αυτό αποδίδει ως αποτρεπτικό μέσο.
Εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για την απερίφραστη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από Ευρωπαίους και ΗΠΑ.
Στο μεταξύ χθες αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας πως «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή, να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες».
Ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θέλησε επίσης, να στείλει «το μήνυμα της απόλυτης αίσθησης ασφάλειας» τονίζοντας ότι «όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς» αλλά «κυρίως να μην δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».
Όπως σημείωσε, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εξετάστηκαν ενδελεχώς οι εξελίξεις στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας».

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter