Ώρα αποφάσεων…
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ
- Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2026 16:44
«Σήμανε» η ώρα των αποφάσεων της κυβέρνησης για τη σχηματοποίηση στοχευμένων μέτρων για τον ακτοπλοϊκό στόλο που ως γνωστόν είχε προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός τόνισε τότε τη στρατηγική σημασία της ακτοπλοΐας για τη νησιωτικότητα της Ελλάδας. Ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κρατήσει σταθερά τα εισιτήρια και ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα θα απασχολήσει έντονα το μέλλον του κλάδου, με τη λήψη στοχευμένων μέτρων χωρίς ωστόσο να «τιναχθεί η μπάνκα στον αέρα». Όπως καταγράφεται σε αναλύσεις της ναυτιλιακής αγοράς στο TheSeaNation, ο κλάδος αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις βιωσιμότητας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας), οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση, αντιπροσωπεύοντας πλέον περίπου το 52% του συνολικού λειτουργικού κόστους των ακτοπλοϊκών εταιρειών, γεγονός που καθιστά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις αναγκαίες για να αποφευχθεί ο περιορισμός των δρομολογίων.
Είναι προφανές ότι το αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο είχε λάβει το «μήνυμα» του πρωθυπουργού από τη σύνοδο κορυφής για την ακτοπλοΐα και πλέον, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, αναμένεται λίαν συντόμως να υπάρξουν κάποιες σχετικές εξαγγελίες οι οποίες ωστόσο εκτιμάται ότι θα γίνουν εν μέσω των συνεχών ανατροπών που καταγράφονται στη διεθνή αγορά της ενέργειας και δη των πετρελαιοειδών που αφορούν και στα πλοία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ανελαστικές δαπάνες των καυσίμων πρέπει να συνυπολογιστούν και εκείνων των ελαιολιπαντικών που χρησιμοποιούν τα πλοία οι τιμές των οποίων ακολουθούν τους κλυδωνισμούς της αγοράς επιδεινούμενες και από τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα διυλιστήρια στην παραγωγή τους από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή και τη Μ. Θάλασσα.
Στο θέμα του κόστους των εισιτηρίων και γενικά των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στο «βάθος του φόντου» φιγουράρει και το θέμα των λιμενικών υποδομών αλλά και το «μονίμως» συζητούμενο, την τελευταία εικοσαετία και πλέον, θέμα περί της «αναμόρφωσης» του δικτύου διασυνδέσεων των νησιωτικών συγκροτημάτων και των κατά καιρούς συμπερασμάτων και προτάσεων μελετών που έχουν εκπονηθεί επ’ αυτού. Βέβαια στον «κυβερνητικό πονοκέφαλο» συντείνει και η εποχικότητα στην κίνηση του ακτοπλοϊκού κλάδου με σειρά ζητημάτων που απορρέουν και που επηρεάζουν τα οικονομικά δεδομένα των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να είναι ενδιαφέρον... με το ερώτημα πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις αναπάντητο.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
