Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πειρατεία: Ανησυχεί το IMB σχετικά με την αύξηση της πειρατείας

piracy 4rf

Υπήρξε μια μικρή αύξηση στον αριθμό των περιστατικών πειρατείας το 2023 έναντι του 2022 σύμφωνα με το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, που επισημαίνει αρκετές ανησυχητικές τάσεις στα στατιστικά στοιχεία.


Πέντε περιοχές σε όλο τον κόσμο αποτελούσαν το 70% των 120 περιστατικών που καταγράφηκαν το 2023, το οποίο ήταν αυξημένο από τις 115 συνολικές αναφορές που έλαβε το γραφείο το 2022. Ωστόσο, 67 από τις αναφορές το 2023 προέρχονταν από τη Νοτιοανατολική Ασία και συγκεκριμένα από το Στενό της Σιγκαπούρης, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες. Τόσο το IMB όσο και το ReCAAP, το οποίο επικεντρώνεται ειδικά στην Ασία, έχουν επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το Στενό της Σιγκαπούρης, με το IMB να λέει στην ανάλυσή του στο τέλος του έτους: «Τα στενά της Σιγκαπούρης παραμένουν μια περιοχή ανησυχίας λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών» εκφράζοντας ανησυχία καθώς το 95% των περιστατικών ήταν επιτυχημένα υπό την έννοια ότι στα πλοία επιβιβάστηκαν πειρατές.
Οι ανησυχίες για την ασφάλεια του πληρώματος υπογραμμίζονται από την αύξηση των μελών του πληρώματος που κρατούνται όμηροι και απάγονται το 2023. Ο αριθμός των ομήρων που υπολόγισαν αυξήθηκε σε 73 από 41 το προηγούμενο έτος. Οι απαγωγές ανήλθαν σε 14 το 2023 έναντι μόλις δύο το 2022. Άλλα 10 μέλη του πληρώματος που αναφέρουν απειλήθηκαν, τέσσερα τραυματίστηκαν και ένα δέχθηκε επίθεση το 2023. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε και χρειάστηκε ιατρική φροντίδα μετά την επιβίβαση ενός bulker στα στενά της Malacca τον Οκτώβριο του 2023. Το προηγούμενο περιστατικό στην περιοχή όπου ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε από πειρατές ήταν το 2015.
Ο Κόλπος της Γουινέας παραμένει μια περιοχή ανησυχίας. Ενώ ο αριθμός των περιστατικών παραμένει σημαντικά μειωμένος από την κορυφή το 2020, το IMB εξακολουθεί να σημειώνει ότι τρεις από τις τέσσερις παγκοσμίως αναφερόμενες πειρατείες, και οι 14 απαγωγές πληρώματος, το 75% των αναφερόμενων ομήρων πληρώματος και δύο τραυματισμοί έλαβαν χώρα στην περιοχή το 2023. Η Γκάνα κατατάσσεται επίσης ως μία από τις πέντε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα αναφορών. Η Νότια Αμερική και συγκεκριμένα το αγκυροβόλιο στο Callao του Περού κρίνεται επίσης από το IMB ως περιοχή διαφαινόμενων απειλών. Στο αγκυροβόλιο Callao, αναφέρθηκαν 14 περιστατικά το 2023, συμπεριλαμβανομένων επτά ομήρων πληρώματος και μίας επίθεσης. Όπλα και μαχαίρια χρησιμοποιήθηκαν σε εννέα από τα περιστατικά.
Ο αριθμός των περιστατικών πειρατείας και ένοπλης ληστείας σε πλοία στα ασιατικά ύδατα έφθασε τα 100 έως τις 27 Δεκεμβρίου 2023, από 84 ολόκληρο το περασμένο έτος και συνολικά 82 το 2021, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ReCAAP (ISC). Από τα συνολικά 100 περιστατικά, 63 αναφέρθηκαν στα στενά της και της Σιγκαπούρης (SOMS) από τον Ιανουάριο του 2023. Η Ινδονησία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 16 περιστατικά ακολουθούμενη από 10 στις Φιλιππίνες, 5 στην Ινδία, 3 στο Βιετνάμ και 1 στη Μαλαισία, το Μπαγκλαντές και την Ταϊλάνδη. Το ReCAAP ISC προσδιόρισε την αύξηση των περιστατικών στο SOMS ως στοιχείο ανησυχίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter