Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ICS: Να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι ναυτικοί

0covid vaccine

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο απευθύνει εκκλήσεις προς τις κυβερνήσεις να θέσουν τους ναυτικούς και τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της θαλάσσιας ακτής επικεφαλής της ουράς εμβολίων και να ορίσουν τους ναυτικούς ως βασικούς εργάτες, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της «κρίσης αλλαγής πληρώματος» του 2020.

Το ICS απαιτεί από τις κυβερνήσεις, οι οποίοι περιορίζουν για άλλη μια φορά τα ταξίδια ως αντίδραση στις νέες μεταλλάξεις COVID-19, να αναγνωρίσουν τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ναυτικοί στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία γνωρίζει ότι οι υγιείς, εμβολιασμένοι ναυτικοί είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των εθνών που παρέχονται με ζωτικής σημασίας αγαθά. Όλο και περισσότερο το 2021, αυτό θα περιλαμβάνει ιατρικές προμήθειες, όπως σύριγγες και τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που απαιτούνται ως μέρος της εγκατάστασης των εμβολίων COVID-19. Ωστόσο, οι σχετικοί με το COVID-19 περιορισμοί έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να υπερβούν τις συμβάσεις τους, ενώ οι ανησυχίες για την ασφάλεια των πλοίων, την κόπωση του πληρώματος και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Οι ναυτικοί επηρεάζονται επί του παρόντος σοβαρά από την κρίση αλλαγής του πληρώματος , με κάποια πλησιάζει δύο χρόνια κολλήσει στη θάλασσα. Η περιορισμένη στήριξη από τις εθνικές κυβερνήσεις, εδώ είναι πραγματική ανησυχία ότι, σύμφωνα με νέους περιορισμούς, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί γρήγορα αντί να μειωθεί.
Η εξάπλωση των νέων παραλλαγών του COVID-19 στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο συμβάλλει σε αυστηρότερους περιορισμούς αλλαγής πληρώματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Φιλιππίνες, για παράδειγμα, επέκτειναν την προσωρινή απαγόρευση αλλαγής πληρώματος σε 35 χώρες, εμποδίζοντας τους αλλοδαπούς ναυτικούς να αποβιβαστούν σε λιμάνια των Φιλιππίνων. Tο Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει τους ταξιδιώτες από τη Νότια Αμερική, και οι ΗΠΑ έχει επίσης σκληρύνει τις απαιτήσεις εισόδου του. Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας περιστολής γύρω από την ευκολία των ταξιδιών, η οποία η ναυτιλιακή βιομηχανία φοβάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικοί να γίνουν η παράπλευρη ζημία.
Αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 80% των παγκόσμιων πλοιοκτητών, το ICS απαιτεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα καθήκοντά τους στους ναυτικούς και να αποφεύγουν την επανάληψη των λαθών του 2020. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εργατικού δυναμικού της, η ναυτιλιακή βιομηχανία και οι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένoυ του ICS, είναι ενωμένοι στην έκκληση προς την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού να αναλάβει δράση και να υποστηρίξει άμεσα τους ναυτικούς. Το μέσο πλοίο έχει ένα μίγμα τουλάχιστον τριών εθνικοτήτων επί του σκάφους, και μερικές φορές μέχρι και τριάντα. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη τη δυνατότητα εμβολιασμού κατά εθνικότητα , η οποία είναι το σημερινό μοντέλο διανομής εμβολίων. Η πρόσβαση σε εμβόλια για όλους τους ναυτικούς και τα σαφή πρωτόκολλα «διαβατηρίου εμβολίου» σύμφωνα με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του παγκόσμιου εμπορίου.

Η Ε.Ε.Ε- Παρέμβαση Βενιάμη

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στα τέλη Νοεμβρίου 2020 ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης για το θέμα των εμβολισμών των ναυτικών με αφορμή την εμφάνιση εμβολίων κατά της πανδημίας είχε δηλώσει σχετικά: «Είμαστε βαθιά υποχρεωμένοι σε όλους τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, τους ήρωες αυτής της άνισης μάχης, τους γιατρούς, το νοσοκομειακό προσωπικό, τους επιστήμονες και άλλους, αλλά και στους ναυτικούς μας που εργάζονται ακούραστα μέρα και νύχτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όλοι παρακολουθούμε με μεγάλο θαυμασμό και αγωνία τις σημαντικές προσπάθειες και την πρόοδο που έχει σημειωθεί για τον τερματισμό αυτού του εφιάλτη και κοιτάμε πια το μέλλον με αισιοδοξία μετά την είδηση ότι είμαστε πολύ κοντά στην κυκλοφορία εμβολίων για το COVID-19. Με την ευκαιρία αυτών των ελπιδοφόρων ειδήσεων, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία της ναυτιλιακής βιομηχανίας για τους ανθρώπους της, τους ναυτικούς και την έκκληση προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να τους θεωρήσουν «απαραίτητους» εργαζόμενους. Είναι, λοιπόν, υψίστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ναυτικών για το COVID 19, μαζί με άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής. Αυτό θα διασφαλίσει ένα περιβάλλον χωρίς COVID-19 για τους ναυτικούς, οι οποίοι εργάζονται υπό ιδιαίτερες συνθήκες περιορισμού, καθώς και τη διευκόλυνση των αλλαγών και του επαναπατρισμού των πληρωμάτων, που επί του παρόντος έχουν διαταραχθεί σοβαρά, προστατεύοντας παράλληλα την αδιάλειπτη λειτουργία του διεθνούς εμπορίου».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter