Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

MED TUGS: Τέλος καλό για τον «Νέαρχο»

unnamed 768x1024 002Ολοκληρώθηκε με ασφάλεια χθες το μεσημέρι από την κοινοπραξία «Med Tugs» η επιχείρηση αποκόλλησης του φορτηγού – οχηματαγωγού πλοίου «Νέαρχος» το οποίο ως γνωστόν πριν από 16 μέρες είχε προσαράξει ανατολικά της νησίδας Νέας Καμένης στη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στα διπύθμενα του πλοίου.

Στο πλοίο επί σειρά ημερών πραγματοποιούνταν εξειδικευμένες εργασίες αποκατάστασης του ρήγματος του, ενώ την ίδια ώρα αφενός μεταφέρονταν 90 περίπου τόνοι καύσιμα που βρίσκονταν στις δεξαμενές του και αφετέρου αναπτύσσονταν ειδικά προστατευτικά πλέγματα γύρω από το πλοίο ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος από πιθανή διαρροή καυσίμων στην θάλασσα για το νησί της Σαντορίνης.

Ταυτόχρονα η Med Tugs χρησιμοποίησε ειδική πλωτή εξέδρα στην οποία μετέφερε με ασφάλεια τα πέντε βυτιοφόρα οχήματα που βρίσκονταν στο πλοίο κατά την προσάραξη του, τα οποία και μετέφεραν περί των 150.000 περίπου λίτρων jet oil.

Το πλοίο έχει ήδη οδηγηθεί ρυμουλκούμενο με ασφάλεια σε αγκυροβόλιο που υπέδειξαν οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές νότια της Σαντορίνης, προκειμένου να επιθερωηθεί από τον Νηογνώμονα που το παρακολουθεί ώστε στη συνέχεια το Λιμενικό να του δώσει άδεια για να μεταφερθεί στο Πέραμα για επισκευές.

Στο σημείο της προσάραξης επιχειρούσαν τρία ναυαγοσωστικά σκάφης της «Med Tugs» ιπποδύναμης 4.000 ίππων το καθένα, ένας πλωτός γερανός και ένα ακόμη βοηθητικό σκάφος (Μπάριζα).nearxos ploio 630 0

Η κοινοπραξία στην διάρκεια αυτών των 16 ημερών σχεδίασε και υλοποίησε με απόλυτη ασφάλεια:

- Την στεγανοποίηση του ρήγματος.

- Την ασφαλή μετάγγιση των καυσίμων του πλοίου.

- Την ανάπτυξη πλωτών φραγμάτων για τον έλεγχο τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης.

- Την ασφαλή μεταφορά του σκάφους σε ασφαλές αγκυροβόλιο, και

- Την ασφαλή απομάκρυνση των πέντε βυτιοφόρων με jet fuel που μεταφέρει.

Σχολιάζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών ο κ. Δημήτρης Βερνίκος, επεσήμανε την ικανοποίηση του για την όλη επιχειρήση, καθώς και για την πληρότητα που επέδειξε η «Med Tugs», ως προς την κάλυψη των αναγκών μιας ιδιαίτερα σύνθετης και πολύπλοκης ναυαγαιρεσίας.

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την ποιότητα της δουλειάς μας ως Κοινοπραξία και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση του «Νέαρχος».

Η «Med Tugs» και αυτό πρέπει να το τονίσω», συνέχισε, «διαθέτει και τις υποδομές και την εμπειρία και τους πόρους εκείνους, υλικούς και μη, που της επιτρέπουν να διαχειρίζεται πέντε ανάλογα περιστατικά ταυτόχρονα. Κάτι που πιστεύω πως είναι σημαντικό και πρέπει να καταγραφεί».

Όπως είναι ήδη γνωστό στην κοινοπραξία «Med Tugs» συμμετέχουν οι εταιρίες Vernicos Tugs & Salvage, Spanopoulos Group, Lyboussakis Towage & Salvage και Karapiperis Towage & Salvage.

Η «Med Tugs», είναι μια από τις μεγαλύτερες κοινοπραξίες ναυαγαιρεσίας στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη της Μεσογείου.

Διαχειρίζεται περισσότερα από 30 σκάφη ειδικών τύπων μεταξύ των οποίων ρυμουλκά, ναυαγοσωστικά, καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης, και συλλογής και αποκομιδής υγρών καταλοίπων πλοίων.

Η συνολική αξία του στόλου αυτού αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

 

**Στην φωτογραφία διακρίνονται οι κ.κ. Μιχάλης Σπανόπουλος (αριστερά) και Δημήτρης Βερνίκος (δεξιά), οι οποίοι με τις εταιρίες τους μετέχουν στην Κοινοπραξία Med Tugs

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter