Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Περιβαλλοντικές μελέτες ,συζητήσεις και «παρεμβολές» φρενάρουν το αναπτυξιακό του ΟΛΠ;

cosco olp provlita

Ορατός είναι ο κίνδυνος χρονικής καθυστέρησης πέραν της θερινής περιόδου της υλοποίησης σχεδίων του master plan του ΟΛΠ-COSCO , που έχει τεθεί ως γνωστόν σε διαδικασία διαβούλευσης, η οποία και παρατάθηκε μέχρι τις 07/03/2018 ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Ο κίνδυνος εδράζει στο γεγονός ότι αφ ενός προτάσεις των δήμων και άλλων φορέων θα πρέπει να εξεταστούν από τον ΟΛΠ και στην περίπτωση που ο ΟΛΠ αποδεχτεί αυτές τις προτάσεις θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο τροποποίησης, ενώ στην περίπτωση που κάποιες από αυτές απορρίψει, θα πρέπει να δώσει αιτιολογημένη πρόταση. Αφ εταίρου θα πρέπει να εγκριθούν και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων η χρονική έκταση της εκπόνησης των οποίων δεν είναι προσδιορισμένη ούτε βέβαια και αποκλεισμένος ο κίνδυνος αυτές να προσβληθούν με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ενδεικτικό της «διάθεσης» υποδοχής έργων που σχεδιάζει ο ΟΛΠ για την επισκευαστική ζώνη είναι και το γεγονός ότι ζητήθηκε να μην εγκριθούν τα προτεινόμενα ύψη των 22 μέτρων για κατασκευές σε αυτή καθώς και στο παρελθόν είχαν ανάλογες προτάσεις απορριφθεί από τη διυπουργική Επιτροπή Σχεδίασης Ανάπτυξης Λιμένων, στην οποία η COSCO φέρνει σύντομα μία ακόμη δεξαμενή που θα αυξήσει το δυναμικό για επισκευές όπως ήδη ανέφερε χθες το “theseanation”. Πέραν αυτών η «παρεμβολή» της ΔΑΛΠ , που ως γνωστόν η σύστασή της είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΝΝΠ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις ,έχει όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της «Κ» προκαλέσει την αντίδραση του ΟΛΠ-COSCO η οποία με υπόμνημά της στους συναρμόδιους υπουργούς Ε. Τσακαλώτο και Π. Κουρουμπλή καταγγέλλει την εμπλοκή της ΔΑΛΠ στις διαδικασίες διαβούλευσης του master plan την οποία και χαρακτηρίζει παράνομη και στρεφόμενη κατά της υλοποίησης του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου.
Στο μεταξύ στην αποψινή συνεδρίαση του δ.σ. του ΕΒΕ Πειραιώς αναμένεται να συγκεραστούν όλες οι απόψεις των φορέων των παραγωγικών τάξεων που εκπροσωπούνται από το Επιμελητήριο το οποίο και θα γνωστοποιήσει εν συνεχεία τις θέσεις και απόψεις του επί των επιμέρους επενδυτικών σχεδίων του master plan στο πλαίσιο της παραταθείσας χρονικά διαβούλευσης.
Αξίζει τέλος να υπενθυμιστεί ότι τόσο τα έργα που προβλέπεται να γίνουν όσο και η εν συνεχεία λειτουργία των προβλεπόμενων δραστηριοτήτων έχει υπολογιστεί ότι θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας και με δεδομένο ότι ήδη για τις δεξαμενές ο ΟΛΠ έχει προκηρύξει θέσεις εργασίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter