Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τερματίζει την αντιμονοπωλιακή εξαίρεση των liners

box trader 1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα επεκτείνει το νομικό πλαίσιο της ΕΕ που εξαιρεί τις κοινοπραξίες τακτικών γραμμών από τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, γνωστό ως κανονισμός απαλλαγής κατά κατηγορία για τις κοινοπραξίες (CBER). Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από μια διαδικασία επανεξέτασης που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022, με το CBER να λήγει στις 25 Απριλίου 2024.
Η CBER επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας για κοινές υπηρεσίες μεταφοράς φορτίου, κοινώς αναφερόμενες ως «κοινοπραξίες». Η διαδικασία επανεξέτασης συγκέντρωσε στοιχεία από τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορέων, των φορτωτών, των μεταφορέων εμπορευμάτων, των λιμένων και των φορέων εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών, προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των κοινοπραξιών και του CBER στις δραστηριότητές τους.
Στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Επιτροπή συνόψισε τα πορίσματα της αξιολόγησής της, υποδεικνύοντας περιορισμένη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του CBER κατά την περίοδο 2020-2023. Διαπιστώθηκε ότι ο CBER επέφερε ελάχιστη εξοικονόμηση κόστους συμμόρφωσης στους μεταφορείς και δεν επέτρεψε στους μικρότερους αερομεταφορείς να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τους μεγαλύτερους ομολόγους τους.
Το CBER θεσπίστηκε το 2009 και έχει παραταθεί δύο φορές, το 2014 και το 2020.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter