Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου

petreleo1495456381

Πλήρης συμφωνία επήλθε ανάμεσα σε Κάϊρο και Λευκωσία, για τη δημιουργία αγωγού από το οικόπεδο 12 τής κυπριακής ΑΟΖ προς την Αίγυπτο, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε χθες το βράδυ η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ.
Διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το ΡΙΚ, δήλωσαν ότι η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει και την απαραίτητη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τυγχάνει τώρα τελικής επεξεργασίας σε επί μέρους σημεία και αναμένεται να υπογραφεί σε επίσημη τελετή εντός τού Φθινοπώρου.
Η συμφωνία αυτή δρομολογεί πλέον εξελίξεις πού θα διευκολύνουν σημαντικά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο πεδίου Αφροδίτη του τεμαχίου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στο υπουργείο Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη του Γ. Διευθυντή του υπουργείου Στέλιου Χειμώνα με εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες κομμάτων. Η σύσκεψη, πού δεν ανακοινώθηκε επίσημα, ήταν συνέχεια τής πρόσφατης σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων στο προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το αίτημα της εταιρείας Νoble, η οποία διαχειρίζεται το κοίτασμα Αφροδίτη, για αλλαγή στην αναλογία ποσοστών στα έσοδα ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την εταιρεία.
Συγκεκριμένα, ενώ τα ποσοστά εσόδων με βάση το υπάρχον συμβόλαιο είναι 60% για την Κ. Δημοκρατία και 40% για την εταιρεία, η Νoble εισηγείται αντιστροφή των ποσοστών.
Το ΡΙΚ, επικαλούμενο διασταυρωμένες πληροφορίες του, μετέδωσε ότι η τάση πού υπάρχει στη Λευκωσία είναι να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την Noble και μάλιστα εντός Σεπτεμβρίου με στόχο να λήξει μέχρι το τέλος τού έτους.
Πρόθεση της Λευκωσίας δεν είναι να ικανοποιήσει το αίτημα της εταιρείας όπως αυτό κατατέθηκε, όμως αν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα ποσοστά, τότε αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται στη νέα συμφωνία και από άλλες πρόνοιες, έτσι που να διασφαλίζεται η έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος εντός τακτού χρονικού διαστήματος.
Τα κόμματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, διατύπωσαν απόψεις, αλλά γενικά μπορεί να λεχθεί πως υπάρχει η απαραίτητη κατανόηση την έναρξης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την εταιρεία.
Η διαπραγμάτευση με την Νοble θα συμπέσει χρονικά και με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση της Εxxon Mobil, στο οικόπεδο 10 το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Τα σενάρια είναι η εκμετάλλευση από την Noble στο οικόπεδο 12 εντός του 2022 και στο 10 από την ExxonMobil, σε περίπτωση βεβαίως που θα βρεθεί αξιόλογο κοίτασμα, το 2026.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter