Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αλ. Τσίπρας: Όλοι οι Έλληνες εκφράζουν τη βαθιά τους ευγνωμοσύνη

09 Τσίπρας φωτιές

«Να είστε καλά, είμαστε ευγνώμονες»: με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης και την τοπική κοινωνία της Ανατολικής Αττικής. Είχε προηγηθεί η πτήση με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.
Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλο επίτευγμα», ζητώντας, από την άλλη, εγρήγορση.
Μέσω του ασυρμάτου απευθύνθηκε και σε όλους τους πυροσβέστες, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και υπογράμμισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων: επί τέσσερα μερόνυχτα έδωσαν μάχη με τη φωτιά και κατάφεραν να την περιορίσουν χωρίς ανθρώπινα θύματα. «Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνατε», συν τοις άλλοις γιατί όλοι -Πυροσβεστική, Τ.Α., εθελοντές, τοπική κοινωνία- αντιμετώπισαν την κατάσταση χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων («πήρατε τα παιδιά στα χέρια», είπε χαρακτηριστικά), ενώ αναφέρθηκε επίσης και στη δύσκολη μορφολογία του εδάφους αφενός, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αφετέρου: είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΜΥ δίνει τοπική πρόγνωση 4-5 Μποφόρ, οι άνεμοι έπνεαν πολύ πιο ισχυροί στις πληγείσες περιοχές, λόγω του μικροκλίματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε εγρήγορση και για το υπόλοιπο του Αυγούστου, λόγω των μελτεμιών.
Η πυρκαγιά του 2009 κατέκαψε 10πλάσια έκταση
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την κατάσταση από ψηλά, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι «απόλυτα ελεγχόμενη», εκτιμώντας σε 15.000 στρέμματα την έκταση που κάηκε. Και θύμισε ότι η μεγάλη πυρκαγιά, στον ίδιο τόπο, του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, κατέκαψε 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».
Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.
Ενώ πολύ χαρακτηριστικά και όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου: χθες από το ίδιο σημείο, στην Αγία Κυριακή, έβλεπε τους καπνούς -τους παρομοίασε με το «μανιτάρι» της Χιροσίμα-, χωρίς να μπορεί να κρύψει το φόβο του, εκείνη τη στιγμή, για επέκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα, ακόμη και για ανθρώπινες απώλειες. Όμως, «όλο το παιχνίδι κρίθηκε χθες το βράδυ», όταν οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στις εστίες ανάφλεξης ακόμη και με 300 μέτρα σωλήνα.
Τέλος, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πυροσβέστες, στελέχη της ΕΜΑΚ και εθελοντές.
Πολιτική αντιπαράθεση
Πολιτική «φωτιά» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολούθησε τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Facebook υπενθυμίζει ότι την περίοδο 2007 - 2009 ήταν πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία εξέτασε σε βάθος το ζήτημα των πυρκαγιών και συνολικά της δασικής μας πολιτικής.
«Ήταν τότε ακόμα νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές φωτιές της Πάρνηθας και της Ηλείας. Ενώπιον της Επιτροπής κλήθηκαν και κατέθεσαν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα ομόφωνο πόρισμα σχετικά με τις δράσεις που θα έπρεπε να αναληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζοντας πως δυστυχώς, πολλά από όσα είχαν τότε επισημανθεί δεν υλοποιήθηκαν.
«Αυτή την ώρα δεν θέλω να επεκταθώ σε περαιτέρω κριτική. Εξάλλου, οι πολίτες -και ειδικά όσοι ζουν σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φετινές πυρκαγιές- έχουν εικόνα του αν και κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. Για το ποιοι ήταν άφαντοι, ενώ θα έπρεπε να είναι παρόντες. Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι πολίτες, είναι ότι οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30», συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής τα τελευταία χρόνια βαίνει διαρκώς αυξανόμενος, ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών και η ταχύτητα αντίδρασης της Πυροσβεστικής εμφανίζουν σαφέστατη βελτίωση σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm. «Το 2013 o προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής ήταν 305 εκατομμύρια περίπου, το 2014 ήταν 346 εκατομμύρια και αυτή τη στιγμή, το 2017, βρισκόμαστε στα 380 εκατομμύρια και προσανατολιζόμαστε το 2018 να φτάσει τα 395 εκατομμύρια», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εχει δοθεί βάρος στην οικονομική στήριξη του Πυροσβεστικού Σώματος τόσο με επίγειες δυνάμεις όσο και με εναέρια μέσα και θα υπάρξει συγκροτημένο, όπως και υπάρχει, σχέδιο έτσι ώστε να μπορέσουμε και τα υπάρχοντα μέσα να συντηρηθούν όπως πρέπει και να έχουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, αλλά και να έχουμε νέα στη βάση ενός προγραμματισμένου σχεδίου».
Παράλληλα επισήμανε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το διάστημα μέχρι τις 15 Αυγούστου του 2007 (σ.σ. χρονιά με μεγάλες πυρκαγιές) είχαν καεί στη χώρα εκτάσεις περίπου 550.000 στρεμμάτων, ενώ τις επόμενες δύο χρονιές (2008 και 2009) κάηκαν 270.000 στρέμματα το αντίστοιχο διάστημα. Φέτος δε, οι ζημιές είναι περίπου 81.000 στρέμματα.
Tαχύτατη η επιχειρησιακή αντίδραση και ορθές οι κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας
«Η επιχειρησιακή αντίδραση ήταν ταχύτατη, οι κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας ήταν οι ορθές και η κάθε αντίδραση έγινε στη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου και δεν πρέπει να δημιουργείται ούτε πανικός, αλλά ούτε και ψευδείς εντυπώσεις στη βάση μιας υπερβολικής δημοσιογραφικής σπουδής να παρουσιαστούν τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα», επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, για το ζήτημα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.
Σε ερώτηση για τις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος της κυβέρνησης ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι θα έρθει και η ώρα της πολιτικής αποτίμησης και σημείωσε: «Εγώ θέλω να κρατήσω χαμηλούς τόνους. Δεν πρόκειται να επιτεθώ στην αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κατάσταση, ωστόσο, νομίζω ότι θα έρθει και η ώρα όταν οι πυρκαγιές μπουν σε πλήρη έλεγχο να γίνει και μια πολιτική αποτίμηση του τρόπου με τον οποίο κάθε πολιτική δύναμη διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα».
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα κάνει επίσημη ενημέρωση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, απάντησε ότι αν την ζητήσει επισήμως ασφαλώς και θα γίνει.
Σε ερώτηση αν η εκδήλωση πυρκαγιών έχει να κάνει με ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο την αποσταθεροποίηση, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ως εξής: «Ποιες είναι οι αιτίες της κάθε πυρκαγιάς θα διερευνηθεί από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και από εκεί και πέρα θα μπορέσουμε να κάνουμε και τις πολιτικές εκτιμήσεις οι οποίες είναι απαραίτητες. Θα έλεγα ότι όταν κανείς βρίσκεται στο 'μάτι του κυκλώνα' ή στο κέντρο μιας δύσκολης κατάστασης, που προκαλούν οι πυρκαγιές, μπορεί να κάνει εκτιμήσεις, ωστόσο η τελική πολιτική αποτίμηση σε σχέση με το τι συνέβη αυτές τις τελευταίες μέρες θα γίνει όταν έχουμε και σχετικά αποτελέσματα και τα σχετικά πορίσματα από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής».
Για τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, του οποίου την παραίτηση ζήτησαν στελέχη της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Ο κ. Τόσκας έδωσε μια πολύ μεγάλη μάχη, μαζί με το επιτελείο της Πυροσβεστικής και με τους συνεργάτες του, και νομίζω ότι ήταν οι αντιδράσεις του και οι αποφάσεις του στις κρίσιμες και δύσκολες ώρες οι ορθές και οι ενδεδειγμένες».
Απάντησε, επίσης, και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον χρόνο επιστροφής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις διακοπές, λέγοντας: «Ο κ. Τόσκας και ο κ. Τσίπρας βρισκόταν σε διαρκή επαφή και ενημέρωση. Ο τρόπος διαχείρισης και αντίδρασης ήταν ο ενδεδειγμένος και δεν υπάρχει κανένα θέμα».
Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter