Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ψηφίστηκε η τροπολογία του ΥΝΝΠ για τα οστρακαλιευτικά και σπογγαλιευτικά σκάφη

0ΥΝΑΝΠ3

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής τροπολογία που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Παππά, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις», διασφαλίζοντας τη συνέχιση της εργασίας των οστρακαλιευτικών και σπογγαλιευτικών σκαφών, κλάδου ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Καλύμνου και των Δωδεκανήσων.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία δίνεται παράταση μέχρι τις 31.10.2026, στη δυνατότητα αντικατάστασης του επιτηρητή στα οστρακαλιευτικά και σπογγαλιευτικά σκάφη, που δραστηριοποιούνται σε υποβρύχια αλιεία, από κάτοχο βεβαίωσης επιτυχούς φοίτησης της Σχολής Δυτών Καλύμνου ή από κάτοχο άδειας δύτη ή από μαθητευόμενο δύτη.

Η διαθεσιμότητα των υπαρχόντων κατόχων πτυχίου επιτηρητή Σχολής Δυτών Καλύμνου δεν επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου των δραστηριοποιούμενων οστρακαλιευτικών σκαφών, εφοδιασμένων με ειδική άδεια οστρακαλιείας, τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται, στα διακόσια είκοσι (220) και από 2018 μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Δυτών Καλύμνου συνολικά δεκαέξι (16) άτομα και έχουν χορηγηθεί τέσσερα (4) πτυχία συγκεκριμένης ειδικότητας.

Σκοπός δεν είναι μόνο η επαναλειτουργία της Σχολής Δυτών Καλύμνου η οποία έγινε στις 31 Οκτωβρίου, αλλά συνολικά η αναβάθμισή της.

Παράλληλα με την ίδια τροπολογία, μετατέθηκε η υποχρέωση καταχώρησης μικρών πλοίων στο ειδικό δημόσιο βιβλίο από την 1η Νοεμβρίου 2023, στην 1η Μαΐου 2024, ώστε να προετοιμαστεί η εύρυθμη μετάβαση στο νέο καθεστώς δημοσιότητας των μικρών πλοίων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter