Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η υπέρμετρη άνοδος του ΦΠΑ δεν απέφερε τα ανάλογα έσοδα

santorini nisia tourismos

Άνοδο των εισπράξεων του Δημοσίου από τον ΦΠΑ επί των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά προκάλεσαν οι αυξήσεις των συντελεστών του φόρου που επέβαλε η κυβέρνηση τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2015. Όμως το ποσοστό κατά το οποίο αυξήθηκαν οι εισπράξεις ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές της χώρας υπολείπεται σημαντικά του πάρα πολύ υψηλού ποσοστού αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, εξέλιξη η οποία φανερώνει ότι η άνοδος των συντελεστών προκάλεσε σημαντική μείωση στην οικονομική δραστηριότητα των νησιωτικών περιοχών, δηλαδή οδήγησε σε συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που εδρεύουν στα νησιά.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τους αναλυτικούς πίνακες με τα συγκριτικά στοιχεία για την πορεία των εισπράξεων του ΦΠΑ στις 20 νησιωτικές ΔΟΥ της χώρας, τα οποία κατέθεσε εγγράφως στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ε. Μπασιάκου. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τις εισπράξεις ΦΠΑ από όλα τα νησιά της χώρας συμπεριλαμβανομένων ακόμη και της Κρήτης και της Εύβοιας!

Η αύξηση των συνολικών εισπράξεων ΦΠΑ των νησιωτικών περιοχών κατά 10,15% το 2015, καθώς επίσης και το γεγονός ότι σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου οι εισπράξεις ΦΠΑ αυξήθηκαν το 2015 κατά ποσοστά από 24,5% έως και 30,26% οφείλονται στους εξής λόγους:

Τον Ιούλιο του 2015 η κυβέρνηση αύξησε κατά 77%, από το 13% στο 23%, τον συντελεστή ΦΠΑ σε εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης, προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (συσκευασμένα, τυποποιημένα, μεταποιημένα τρόφιμα), καθώς και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης (μεταφορές, επισκευές, εστίαση κ.λπ.).

Τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε, από το 9% στο 16%, ο (μειωμένος κατά 30% σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα) συντελεστής ΦΠΑ για εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης, προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης στα νησιά του Αιγαίου, πλην της Κρήτης και της Εύβοιας.

Τον Οκτώβριο του 2015 καταργήθηκαν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε 6 νησιά του Αιγαίου: τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Κω, την Πάρο και τη Σκιάθο. Στα νησιά αυτά οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν από 5%, 9% και 16% σε 6%, 13% και 23% αντίστοιχα.

Τον Οκτώβριο του 2015 ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα αυξήθηκε από το 6% στο 13%, ενώ ειδικά στα 6 παραπάνω νησιά του Αιγαίου αυξήθηκε από το 5% στο 13%!

Ουσιαστικά, από τις παραπάνω υπέρμετρες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, άλλες ίσχυσαν στο δεύτερο εξάμηνο και άλλες στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Δεν εφαρμόστηκαν δηλαδή και στους 12 μήνες του 2015.

Επίσης υπήρξαν είδη πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, το ψωμί, τα ψάρια και άλλα νωπά τρόφιμα, καθώς και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, όπου ο συντελεστής ΦΠΑ παρέμεινε αμετάβλητος στο 13%.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter