Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Έλληνας ο CEO του Υπερταμείου, δικαίωμα βέτο η τρόικα στο Εποπτικό Συμβούλιο

stathakis 0053

Πρόοδος καταγράφηκε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κουαρτέτο την Τρίτη για τα θέματα του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και των κόκκινων δανείων. Από τις δηλώσεις κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα λειτουργεί με έλληνα διευθύνοντα σύμβουλο αλλά υπό την εποπτεία ενός συμβουλίου στο οποίο θα έχει λόγο το κουαρτέτο και το οποίο θα μπορεί να ασκεί βέτο σε ορισμένες αποφάσεις.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο ίδιος παράγοντας το εποπτικό συμβούλιο θα συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο ενώ η βασική κατεύθυνση για τη λειτουργία του νέου ταμείου θα δίνεται από την κυβέρνηση μέσω της λειτουργίας του διοικητικού συμβουλίου.

Επικρατέστερος για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο νέο υπέρ ταμείο ιδιωτικοποιήσεων εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ο νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κύριος Στέργιος Πιτσιόρλας.

Υπό τον έλεγχο νέου υπερταμείου δημιουργείται ένα ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο, μία θυγατρική, αποκλειστικά για εταιρείες κοινής ωφέλειας, όπως οι ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΥΔΑΠ.

Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν χθες, το Ταμείο πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα απαρτίζεται από τέσσερις θυγατρικές.

Το ΤΑΙΠΕΔ που θα φέρει εις πέρας τις αποκρατικοποιήσεις που αυτήν τη στιγμή τρέχουν, επτά τον αριθμό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με προίκα τη συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες, την εταιρεία των ΔΕΚΟ και την ΕΤΑΔ με χαρτοφυλάκιο από 80.000 δημόσια ακίνητα.

Ειδικά στο θέμα των ακινήτων, αρχικά η ελληνική πλευρά ήθελε να μη μεταφερθούν στο Ταμείο όλα όσα ελέγχει σήμερα το Δημόσιο, παρά μόνο μέρος τους. Οι δανειστές επέμειναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ενταχθούν στο Ταμείο όλα τα ακίνητα, δίχως εξαιρέσεις. Ετσι φαίνεται ότι και θα γίνει, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Ενα άλλο σημείο που επίσης δεν «πέρασε» της ελληνικής πλευράς αφορά την ευελιξία στη διάθεση των εσόδων που θα συγκεντρώσει το ΤΑΙΠΕΔ από τις επτά εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις (ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελ. Βενιζέλος, Ελληνικό, Αστέρας, Αφάντου Ρόδου, ΔΕΣΦΑ). Το ελληνικό αίτημα ήταν να μη διατεθούν όλα για την αποπληρωμή του χρέους, όπως προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ, παρά ένα μέρος να δοθεί στην ανάπτυξη, όπως προβλέπεται για το νέο Υπερταμείο. Ούτε αυτή η πρόταση φαίνεται να περνάει.

Πρόοδος και στα κόκκινα δάνεια

Πρόοδος παρά τα αγκάθια που παραμένουν καταγράφηκε και στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων κυρίως για το πλαίσιο που θα καθορίζει την προστασία των κόκκινων δανείων ευπαθών ομάδων. Παρά ταύτα παραμένει απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές για το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας και διαχείρισης κόκκινων δανείων άλλων κατηγοριών.

«Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Είναι πολλά τα ζητήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης το βράδυ της Τρίτης για να συμπληρώσει λίγο μετά ότι υπάρχει βάση για προσέγγιση αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση στα λεγόμενα distress funds δίχως ωστόσο να προσδιορίσει το συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα της προστασίας και τα κριτήρια που θα ισχύουν.
Εκεί που φαίνεται να υπάρχει διαφωνία διαφωνία είναι η εξαίρεση της πώλησης κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, καθώς η πλευρά της τρόικας επιμένει να πουληθούν στα funds.

 

Πηγή: www.tovima.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter