Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η ΕΤΕπ στήνει ομάδα για την Ελλάδα και το πακέτο Γιούνκερ

european investment bank

Ομάδα 30 εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συγκροτείται αποκλειστικά για την Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ. Αυτό αποκάλυψε στην EurActiv.gr, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Άρης Περουλάκης. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στη χρήση των δυνατοτήτων που παρέχει το πακέτο επενδύσεων Γιούνκερ, καθώς αυτή τη στιγμή η Ελλάδα απουσιάζει από τον κατάλογο των εγκεκριμένων έργων. Τα δε χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς το πακέτο λήγει στο τέλος του 2017.

Ειδικότερα, η πολυμελής αυτή ομάδα ειδικών θα παρέχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ενδιαφερόμενους, ώστε να καταστήσει την πρότασή τους ελκυστική για επενδύσεις και εν τέλει να πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σημειωτέον ότι το πακέτο Γιούνκερ, ύψους 315 δισ. ευρώ, αφορά σε μεγάλα έργα που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και μέσω σύμπραξης του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ). Το μίνιμουμ ύψος της επένδυσης αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα έργα θα πρέπει να είναι μεγάλης εμβέλειας και έκτασης.

Ωστόσο, υπάρχει πρόβλεψη και για έργα που προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όμως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να βρεθεί και ένας ενδιάμεσος φορέας για την υλοποίησή τους, όπως π.χ. μια τράπεζα.

Στην κορυφή της λίστας των χωρών που έχουν εκμεταλλευτεί το πακέτο Γιούνκερ βρίσκεται η Γαλλία, με 8 μεγάλα έργα υποδομών ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν έως και 17.000 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, ένα από αυτά αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης περί των 40.000 κτιρίων. Η εν λόγω επένδυση είναι άμεσα ανταποδοτική, καθώς όχι μόνο θα μειώσει δραστικά το ύψος των λογαριασμών ηλεκτρισμού και θέρμανσης, αλλά θα έχει και σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ενδιαφέρουσα είναι και η ισπανική περίπτωση, η οποία προωθεί την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη χώρα. Το έργο έχει συνολικό κόστος 160 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 60 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Άλλες χώρες που έχουν εκμεταλλευθεί το πακέτο Γιούνκερ είναι η Ιταλία, η Βρετανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία και η Πολωνία.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι σημαντικό ότι το πακέτο Γιούνκερ έχει συμπεριλάβει και έργα στον τουριστικό τομέα, γεγονός που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η χώρα στη δυσμενή αυτή οικονομική περίοδο, όπου οι πηγές χρηματοδότησης έχουν μειωθεί δραματικά.

Πηγή: EurActiv.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter