Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Απόλυτη πλειοψηφία ιδιωτών σε Εurobank και Alpha

cover banks301 b b

Με σημαντικό ποσοστό ιδιωτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο μετά την επιτυχή κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών τους, όπως έγγραψε χθες πρώτο το Euro2day.gr, και χωρίς να χρειασθούν ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έκλεισαν χθες το βράδυ τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής τους οι όμιλοι της Alpha Bank και της Eurobank. Τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών θα επικυρώσουν και επισήμως τις τιμές διάθεσης των μετοχών την Παρασκευή -όπως γράψαμε χθες κινούνται στα επίπεδα των 4 σεντς (Alpha Bank) και 1-2 σεντς (Eurobank)-, αμέσως μετά το σχετικό statement για τη συμφωνία της Αθήνας με τους θεσμούς από το ΕuroWorking Group.

Όπως είναι ο προγραμματισμός, θα έχει προηγηθεί την Πέμπτη η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή.

Τα βιβλία έκλεισαν με σημαντική υπερκάλυψη, πάνω από 140% για την Alpha Bank  και 114% για τη Eurobank.

Συνεδριάζει το ΤΧΣ

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να προεγκρίνει την τιμή διάθεσης και το allocation των βιβλίων προσφορών Alpha Bank ΑΛΦΑ -12,50% και Eurobank, διαδικασία απαραίτητη για να κλείσουν και τυπικά τα βιβλία.

Το ποσοστό του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank αναμένεται να μειωθεί κοντά στο 4% καθώς το 96% πέρασε στα χέρια ιδιωτών. Η Eurobank κάλυψε το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 2,034 δισ. ευρώ με ιδιωτικά κεφάλαια και μέσω του βιβλίου προσφορών άντλησε 1,4 δισ. ευρώ.

Με επιτυχία κάλυψε, ήδη από τις πρώτες ημέρες, με ιδιωτικά κεφάλαια τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,56 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ από τα LME και 1,55 δισ. ευρώ από το book building) ο όμιλος της Alpha Bank ΑΛΦΑ -12,50%, το βιβλίο προσφορών της οποίας έκλεισε χθες το βράδυ.

Με δεδομένο ότι η τράπεζα δεν χρειάστηκε να πάρει ούτε ένα ευρώ από την κρατική βοήθεια, το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι κάτω από το 20%.

Οι κινήσεις Εθνικής και Πειραιώς

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκονται και τα βιβλία προσφορών της Πειραιώς και της Εθνικής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, το book building της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμάται ότι θα κλείσει την Πέμπτη, το αργότερο την Παρασκευή.

Το βιβλίο της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να κλείσει την Πέμπτη, ενώ μικρές πιθανότητες υπάρχουν η διαδικασία να ολοκληρωθεί σήμερα.

Με βάση τις εκτιμήσεις, εφόσον ο όμιλος της Πειραιώς καλύψει με ιδιωτικά κεφάλαια το απαραίτητο και ελάχιστο του 1,3 δισ. ευρώ, τότε το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί κατά προσέγγιση στην περιοχή του 25% και στον όμιλο της Εθνικής κοντά στο 40%, εφόσον καλυφθεί το ελάχιστο του 1,4 δισ. ευρώ.
Το παρασκήνιο

Η καθυστέρηση στην επίτευξη της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς δημιούργησε, χωρίς αμφισβήτηση, προβλήματα στον δρόμο προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς τα βιβλία προσφορών αναγκαστικά έμειναν ανοικτά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του επιτρεπτού για τα δεδομένα των διεθνών αγορών.

Μολονότι σε σημαντικό βαθμό οι προσυμφωνίες με τους εν δυνάμει επενδυτές ήταν έτοιμες, η ατέρμονη καθυστέρηση έβαλε σε δεύτερες σκέψεις ορισμένους από τους ξένους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr τράβηξαν χειρόφρενο αναμένοντας τον λευκό καπνό από την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι την προηγούμενη Παρασκευή διεμήνυσαν -όχι όλοι- πως ανέμεναν το EuroWorking Group της Κυριακής (που τελικά έγινε Τρίτη) και αμέσως μετά θα προχωρούσαν στις τελικές προσφορές τους.

Υπό την απειλή της αποτυχίας της ανακεφαλαιοποίησης, η κυβέρνηση κατέληξε τελικά στη συμφωνία, γεγονός που οδήγησε στο άμεσο (σ.σ. αυθημερόν) κλείσιμο των βιβλίων προσφορών, αλλά και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός των επόμενων ωρών για την Πειραιώς και την Εθνική.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter