Δευ04292024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Λευκάδα: Τρεις νεκροί από τα 6,1 Ρίχτερ

rixter lefkada

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Λευκάδα, στις 9:10 το πρωί. Στο νοσοκομείο του νησιού έχουν διακομιστεί έξι ελαφρά τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. Στο νησί - μετά από εντολή του Πρωθυπουργού - μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θ.Χαλικιά, ο σεισμός ήταν επιφανειακός και με εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα. «Τον αισθανθήκαμε σαν 8 βαθμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεργεία της Περιφέρειας, του Δήμου και ιδιώτες μηχανικοί έχουν βγει στους δρόμους για να ελέγξουν τις ζημιές που έχουν γίνει.

Σοβαρές καταστροφές σημειώθηκαν σε Αθάνι, Δράγανο και Κομηλιό καθώς έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια και μαγαζιά. Σημαντικές ζημιές καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής, του Αγίου Νικήτα ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο Νυδρί και στην Πηγαδισάνη.

Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στο λιμάνι.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΚ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι ο σεισμός είχε ένταση 5,6 βαθμών, ενώ κατά τον καθηγητή Σεισμολογίας, Κώστα Παπαζάχο, η ένταση της σεισμικής δόνησης κυμάνθηκε μεταξύ 6,1 -6,3 βαθμούς και ήταν ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση».

Κατά τον κ. Σώκο, η σεισμική δόνηση προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

«Πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση» δήλωσε ο κ. Σώκος.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έγραψε: «Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολυ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδη οι περιοχές εκει εχουν απότομα πρανή μπορει να εχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που ειναι πολύ παλιά η εχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε ολα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδια ασυνόδευτα η να παιζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές οπως λεμε στο Ιονιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».

Σημειώνεται ότι ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα έως τα Ιωάννινα και είχε μεγάλη διάρκεια.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter