Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΝΑΤ: Απολογισμός για το 2013 από τον Γ. Θεοτοκά

NAT1

Με αφορμή την κοπή της πίτας του ΝΑΤ, ο πρόεδρος του Ταμείου Γιώργος Θεοτοκάς προχώρησε σε δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων του 2013. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές Τ. Νεράτζης, Θ. Δρίτσας, Π.Μελάς, Μ. Γιαννακάκη, Μ. Ρεπούση κ.α.

Ο Γ. Θεοτοκάς κάνοντας τον απολογισμό του 2013 σημείωσε:

Από τις αρχές του 2013 τέθηκαν ως βασικοί στόχοι της διοίκησης:
α. Η διασφάλιση όλων των πόρων του Ταμείου και ιδιαίτερα η διεκδίκηση και είσπραξη όλων των ληξιπρόθεσμων και βεβαιωμένων οφειλών.
β. Η αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.
γ. Η καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των Υπηρεσιών του Ταμείου, με τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις, την αξιοποίηση όλων των θεσμικών δυνατοτήτων και την αποδοτικότερη λειτουργία όλων των Διευθύνσεων και Τμημάτων του Ν.Α.Τ.

Από τα πεπραγμένα του 2013 αξιοσημείωτα είναι τα παρακάτω:

1. Κατά το 2013 διασφαλίστηκαν όλα τα έσοδα του Ταμείου και ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα των εισφορών πλοίων (όλων των κατηγοριών). Η ικανοποιητική ροή εσόδων σε συνδυασμό με τη μείωση των εξόδων του Ταμείου, συνετέλεσε στην αύξηση του πλεονάσματος του έτους 2013, συνυπολογιζομένης ασφαλώς και της κρατικής επιχορήγησης, το οποίο διαμορφώθηκε στο ποσό των 52.595.749 ευρώ, έναντι του ποσού των 41.711.000 ευρώ που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
• Τα συνολικά έσοδα του Ταμείου συμπεριλαμβανομένης της κρατικής επιχορήγησης ανήλθαν στο ποσό του 1.215.350.526 ευρώ.
• Τα συνολικά έξοδα ανήλθαν στο ποσό του 1.162.754.777 ευρώ, από τα οποία ποσό 1.154.055.809 ευρώ διατέθηκε για την καταβολή συντάξεων (συμπεριλαμβανομένου ΕΚΑΣ 30.371.672 ευρώ).

Ο προϋπολογισμός του 2013 συνεπώς, εκτελέσθηκε κανονικά, η καταβολή των συντάξεων έγινε απρόσκοπτα και δεν απαιτήθηκε επιπλέον κρατική χρηματοδότηση, αντίθετα, προέκυψε πλεόνασμα μεγαλύτερο του προϋπολογισθέντος.

2. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απογραφή όλων των συνταξιούχων Ν.Α.Τ. – Κ.Ε.Α.Ν. με την αξιέπαινη βοήθεια και συνεργασία όλων των Λιμεναρχείων της χώρας.
• Απογράφηκαν 71.829 συνταξιούχοι. Δεν απογράφηκαν 192 συνταξιούχοι, στους οποίους διακόπηκε η πληρωμή σύνταξης και εκκρεμεί ο έλεγχος των αναπόγραφων.
• Από την απογραφή προέκυψαν 41 περιπτώσεις μη δικαιούχων σύνταξης, λόγω υψηλού εισοδήματος, που διαγράφηκαν (περιπτώσεις χήρων, ορφανών κ.α) και εκκρεμεί η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων.
• Προέκυψαν επίσης 50 περιπτώσεις είσπραξης επιπλέον των νομίμων ποσών σύνταξης, για τις οποίες έγιναν ήδη οι αντίστοιχες μειώσεις και εκκρεμεί η αναζήτηση των επιπλέον ποσών.
• Έχουν εντοπισθεί επίσης, 16 περιπτώσεις με ελλιπή δικαιολογητικά και έχουν σταλεί αντίστοιχες επιστολές για την προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων (αφορούν κυρίως κατοίκους εξωτερικού).

Παρά την απασχόληση του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού του Ν.Α.Τ. με τη διαδικασία απογραφής, ο χρόνος έκδοσης όλων των κατηγοριών συντάξεων δεν επηρεάσθηκε παρά μόνο για διάστημα λίγων μηνών και το Ταμείο εκδίδει ήδη από τον Οκτώβριο 2013 συντάξεις εντός 3-4 μηνών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

3. Προχώρησαν με ταχύτερους ρυθμούς οι πληρωμές κατά το 2013 των εφάπαξ των Ταμείων Προνοίας, Αξιωματικών και Πληρωμάτων, με την πλήρη αξιοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα δύο Ταμεία Πρόνοιας και με τη διάθεση επιπλέον προσωπικού του Ν.Α.Τ. για το σκοπό αυτό.
• Για το Ταμείο των Αξιωματικών (ΤΠΑΕΝ) έγιναν όλες οι πληρωμές μέχρι και την 31-12- 2012 (χρόνος υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης), τόσο για τους συνταξιούχους με τελευταίο Ταμείο το Ν.Α.Τ. όσο και για τους συνταξιούχους διαδοχικής ασφάλισης, όταν στις αρχές του 2013 οι εκκρεμότητες ανάγονταν στις αρχές του 2010 για τους συνταξιούχους Ν.Α.Τ. και στο τέλος του 2008 για τους συνταξιούχους διαδοχικής.
• Για το Ταμείο των Πληρωμάτων (ΤΠΚΠΕΝ) έγιναν πληρωμές μέχρι και τον Απρίλιο του 2011 για τους συνταξιούχους Ν.Α.Τ. και μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2009 για τους συνταξιούχους διαδοχικής ασφάλισης και συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, με στόχο να κλείσουν εντός του 2014 οι εκκρεμότητες μέχρι και για το έτος 2012 για τους συνταξιούχους Ν.Α.Τ. και μέχρι και για το έτος 2011 για τους συνταξιούχους διαδοχικής. Στην αρχή του 2013 οι εκκρεμότητες ανάγονταν στο έτος 2009 για τους συνταξιούχους Ν.Α.Τ. και στο έτος 2008 για τους συνταξιούχους διαδοχικής.

4. Έγιναν παρεμβάσεις για την καλύτερη και πιο σύγχρονη λειτουργία των Υπηρεσιών του Ταμείου, όπως ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, τηλεφωνικό κέντρο, ηλεκτρονική καταγραφή προσέλευσης - αποχώρησης προσωπικού, πράγματα αυτονόητα, που όμως είχαν καθυστερήσει για χρόνια.
Επαναλειτούργησε η σύνδεση του Ν.Α.Τ. με τα Κ.Ε.Π. όλης της χώρας, που είχε διακοπεί από την υπαγωγή του Ταμείου στο Υπουργείο Εργασίας (Απρίλιος 2012).

5. Μεταφέρθηκαν όλες οι Υπηρεσίες του Ταμείου στο κεντρικό κτίριο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, με τη μεταστέγαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, για την καλύτερη λειτουργία και συνεργασία των υπηρεσιών και για την απελευθέρωση των κτιρίων της οδού Β. Γεωργίου και Αλκιβιάδου και την αξιοποίησή τους.

6. Αποδεσμεύθηκαν οι αποθήκες του κτιρίου της Ακτής Μιαούλη από τα υλικά (τεχνικά χωρίσματα κ.λ.π.) που απέμειναν αποθηκευμένα επί τρία έτη από την αντιπαροχή, μέσω του Ο.Δ.Δ.Υ. και ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς του Αρχείου των Οικονομικών Υπηρεσιών από την οδό Αλκιβιάδου στον παραπάνω σύγχρονο και ασφαλή χώρο.
Παράλληλα, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για έκδοση αδείας επισκευών για το κτίριο της οδού Δραγατσανίου και Πολυδεύκους, για να μεταφερθεί εκεί το Αρχείο των Συντάξεων που στεγάζεται τώρα στο ετοιμόρροπο παλαιό ισόγειο κτίριο της οδού Γούναρη και Καραολή, για το οποίο έχει δρομολογηθεί η έκδοση άδειας κατεδάφισης και η αξιοποίησή του στη συνέχεια.

7. Στον τομέα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ν.Α.Τ. δρομολογήθηκαν αρκετές διαδικασίες για τη συντήρηση και αξιοποίηση των μη μισθωμένων ακινήτων του Ταμείου, παρά τη δύσκολη συγκυρία στην αγορά ακινήτων.

-Κτίριο οδού Ζαλοκώστα - Αθήνα. Ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης αδείας επισκευών (είναι διατηρητέο) για την ανακαίνισή του και την εκμίσθωση στη συνέχεια και παράλληλα εκκρεμεί διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του στην κατάσταση στην οποία ευρίσκεται, προς αποφυγή των δαπανών ανακαίνισης. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, θα συνεχισθεί η διαδικασία των απαιτούμενων επισκευών.
-Κτίριο Σταδίου - Αθήνα. Έγινε γενικός καθαρισμός του κτιρίου που ήταν εγκαταλελειμμένο επί 4ετία και είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του.
-Κτίριο Ομήρου και Ακαδημίας- Αθήνα. Έγιναν οι απολύτως αναγκαίες επισκευές και είναι επίσης σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση τόσο των γραφείων όσο και των τριών καταστημάτων. Για το κτίριο επίσης έχει δείξει πρόσφατα ενδιαφέρον ο Δήμος Αθηναίων για να το μισθώσει για τη στέγαση υπηρεσιών του.
Είμαστε επίσης σε διαδικασία συζητήσεων με τον Δήμο Αθηναίων για την παραχώρηση με αντάλλαγμα των κτιρίων των τριών συνεχόμενων πολυκατοικιών των οδών Αχαρνών και Λιοσίων, καθώς επίσης και του κτιρίου Κάλλας της οδού Πατησίων, προκειμένου να αναλάβει ο Δήμος το κόστος όλων των απαιτούμενων επισκευών και να συνυπολογισθούν αυτές στο αντίστοιχο μίσθωμα.
-Κτίρια οδού Αλκιβιάδου - Πειραιάς. Μετά την εκκένωση των χώρων γραφείων που καταλάμβανε η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, μεταφέρεται και το Αρχείο του Λογιστηρίου στις αποθήκες του κτιρίου της ακτής Μιαούλη και στη συνέχεια και οι δύο πολυκατοικίες θα διατεθούν προς αξιοποίηση.
-Κτίριο Δραγατσανίου και Πολυδεύκους- Πειραιάς. Προετοιμάζονται οι διαδικασίες για την έκδοση αδείας επισκευών προκειμένου να εκτελεσθούν οι απαιτούμενες εργασίες για να μεταφερθεί εκεί όλο το Αρχείο των Συντάξεων. Εξασφαλίσαμε για το σκοπό αυτό, λόγω του κατεπείγοντος, συνεργασία με τη διεύθυνση Μελετών του Ι.Κ.Α. που διαθέτει τεχνογνωσία και κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό.
-Κτίριο παλαιών καταστημάτων Γούναρη και Καραολή - Πειραιάς. Το κτίσμα είναι σε πολύ κακή κατάσταση και ένα τμήμα του στεγάζει σήμερα το Αρχείο Συντάξεων. Μετά την μεταφορά του Αρχείου στην οδό Δραγατσανίου, θα κατεδαφιστεί και θα αξιοποιηθεί. Ηδη προετοιμάζεται ο φάκελος για την άδεια κατεδάφισης.
-ΝΙΕΝ- Μελίσσια . Το κτίριο του παλαιού νοσοκομείου και ο περιβάλλον χώρος έχουν αφεθεί στην τύχη τους επί σαράντα (40) έτη. Θα δημοσιευτεί πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ενδιαφέροντος και ανάλογα με την ανταπόκριση, θα υπάρξει συνέχεια στη διαδικασία αξιοποίησης. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι νοσηλευτήριο, εκπαιδευτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ασφαλώς και δεν υπάρχει ικανοποίηση από τα πεπραγμένα του 2013, πολύ δε περισσότερο εφησυχασμός. Οι εκκρεμότητες και τα χρονίζοντα προβλήματα είναι πολλά, τέθηκαν απλώς κάποιες βάσεις για

να υπάρξει η απαιτούμενη συνέχεια, όπως αναφέρεται παρακάτω.
Β. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2014

1. Στελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας με επιπλέον δικηγόρους, για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων και βεβαιωμένων οφειλών και την προάσπιση των δικαιωμάτων του Ταμείου. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο δύο δικηγόροι που αντικειμενικά, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεων.

2. Περαιτέρω συντόμευση του χρόνου έκδοσης όλων των κατηγοριών συντάξεων και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (με τελευταίο Ταμείο το Ν.Α.Τ.), με την επιδίωξη καλύτερης συνεργασίας του Ν.Α.Τ. με τα άλλα εμπλεκόμενα Ταμεία.

3. Ενίσχυση της μηχανοργάνωσης τόσο σε εξειδικευμένα προγράμματα (software) όσο και σε εξοπλισμό (hardware), ο οποίος είναι στην πλειονότητα του παλαιός και μη συμβατός με τις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας του Ταμείου. Επιμόρφωση του προσωπικού για τη γενικευμένη χρήση των προγραμμάτων πληροφορικής που θα διευκολύνει τη λειτουργία του Ταμείου και θα επισπεύσει τις διαδικασίες και το χρόνο διεκπεραίωσης όλων των εκκρεμοτήτων.

4. Εκκαθάριση όλων των εκκρεμών από το έτος 2010 ναυτολογίων, με τη χρήση ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος και την ενίσχυση του απασχολούμενου για το σκοπό αυτό προσωπικού, με στόχο τον μηδενισμό εντός του 2014 κάθε εκκρεμότητας από προηγούμενα έτη.

5. Έκδοση και διακίνηση όλων των εντύπων του Ν.Α.Τ. που χρησιμοποιούν οι πλοιοκτήτριες εταιρίες, ηλεκτρονικά, αντί της έντυπης και ταχυδρομικής διαδικασίας που ακολουθείται μέχρι τώρα.

6. Σύνταξη των εκκρεμών από τη χρήση 2003 ισολογισμών, σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρία που θα αναλάβει το έργο, μετά από διαγωνισμό που προκηρύσσει η Η.ΔΙ.Κ.Α.

7. Διεκδίκηση όλων των περιπτώσεων μη νόμιμων και αχρεωστήτως καταβληθέντων συντάξεων που προέκυψαν από την απογραφή καθώς επίσης και από την (υπό δικαστικό και διοικητικό έλεγχο) δραστηριότητας υπαλλήλου του Ν.Α.Τ.

8. Συνέχιση των ενεργειών για την ενίσχυση του Ταμείου με επιπλέον εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, κατάλληλο για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες, ιδιαίτερα στην Μηχανογραφική Υπηρεσία και στην Οικονομική Υπηρεσία.

9. Εξακολούθηση με συστηματικό τρόπο της διαδικασίας που ξεκίνησε το 2013 για την αξιοποίηση όλης της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.

Για όλα τα παραπάνω, ευνόητο είναι ότι θα χρειασθεί η στήριξη της πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με την έγκριση όλων των διαγωνισμών για τις προμήθειες που απαιτούνται και έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες τους, αλλά και με τη διάθεση επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού στους κρίσιμους τομείς, σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουμε επανειλημμένα υποβάλει.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter