Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ερυθρά Θάλασσα: Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν - Σε αναμονή η Βρετανία

0ΠΝ7

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι της Υεμένης δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η στάση τους δεν έχει αλλάξει μετά τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Υεμένη και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις σε πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν. "Οι επιθέσεις για την παρεμπόδιση των ισραηλινών πλοίων ή εκείνων που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης θα συνεχιστούν", δήλωσε στο Reuters ο Mohammed Abdulsalam. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αιτήματα των Χούθι εξακολουθούν να είναι ο τερματισμός της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και νότιο τμήμα της Γάζας.
Υπενθυμίζεται ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε την Κυριακή πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σφάλλουν, αν νομίζουν πως οι Χούθι της Υεμένης θα σταματήσουν να αντιπαρατίθενται στο Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, και υποστήριξε πως οι ενέργειες των ΗΠΑ εκεί έχουν θέσει σε κίνδυνο όλη τη ναυσιπλοΐα. Μάλιστα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα χαρακτήρισε πράξη βλακείας τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη και τόνισε πως οι Χούθι θα συνεχίσουν να στοχοθετούν πλοία που ανήκουν στο Ισραήλ και κατευθύνονται προς τα λιμάνια του.
Η ανησυχία για τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, συνέπεια της αναζωπύρωσης που παρατηρείται στην Ερυθρά Θάλασσα, εντείνεται μέρα με την ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ακινητοποιήθηκαν εν μέσω περαιτέρω κλιμάκωσης στην περιοχή μετά την εξαπόλυση δεκάδων αεροπορικών επιδρομών των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων κατά της πολιτοφυλακής των Χούτι. Τα Al Ghariya, Al Huwaila και Al Nuaman, όπως ανέφερε τo Al Arabiya είχαν φορτώσει στο Ρας Λαφάν του Κατάρ και επρόκειτο να κατευθυνθούν προς τη διώρυγα του Σουέζ, αλλά σταμάτησαν στις 14 Ιανουαρίου στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της LSEG. Το Al Rekayyat σταμάτησε στη διαδρομή του στις 13 Ιανουαρίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο μέχρι ώρας δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση ή σχόλιο από το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Κατάρ. Πρόσφατα  ως είναι γνωστό φορείς της ναυτιλίας BIMCO, ICS, CLIA, IMCA, INTERCARGO, INTERTANKO και OCIMF έχουν εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές. Αυτές τονίζουν τη σημασία της διενέργειας διεξοδικής αξιολόγησης απειλών και κινδύνων ειδικά για το πλοίο και το ταξίδι, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν πρόσθετες συμβουλές από το κράτος σημαίας του πλοίου πριν από τη διέλευση από την εν λόγω περιοχή. Η καθοδήγηση υπογραμμίζει ότι η θαλάσσια απειλή από τις δυνάμεις των Χούθι είναι μεγαλύτερη κοντά στην ακτογραμμή της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης, όπου είναι περιστασιακά παρόντες. Η καθοδήγηση συμβουλεύει επίσης να μην ακολουθούνται οι οδηγίες των Χούθι για εκτροπή σε λιμάνια που ελέγχονται από τους Χούθι για κράτηση του πλοίου και του πληρώματος.Χθες ο ηγέτης των Χούθι Mohammed Ali Al-Houthi έστειλε μήνυμα στους χειριστές πλοίων ότι ο στρατός των Χούθι δεν θα στοχεύσει πλοία που επιβεβαιώνουν ότι δεν θα κάνουν ισραηλινούς ελλιμενισμούς...

Το Σουέζ

Τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ, εκπεφρασμένα σε δολάρια, έχουν μειωθεί κατά 40% από την αρχή της χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής της αρχής που τη διαχειρίζεται, ο Οσάμα Ράμπι, σε μία προσπάθεια να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις για τις συνέπειες που υφίσταται στο οικονομικό πεδίο των εσόδων η διώρυγα και κατά συνέπεια η Αίγυπτος καθώς οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εξώθησαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν πλέον αυτή τη θαλάσσια οδό καίριας σημασίας.

Η Βρετανία

Στο μεταξύ η Βρετανία «θα περιμένει να δει» προτού αποφασίσει να εξαπολύσει νέες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη για να προστατεύσει τη διεθνή ναυσιπλοΐα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς σημειώνοντας ωστόσο ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι ένα διεθνές δικαίωμα που πρέπει να προστατεύεται».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter