Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ερυθρά Θάλασσα: Συνέχεια επιθέσεων…

0ΠΝ7

Νέες επιθέσεις κατά θέσεων των Χούθι εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής CENTCOM, καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαπέλυσε τα ξημερώματα πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «από τις 19 Νοεμβρίου 2023, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι έχουν επιχειρήσει 28 φορές να επιτεθούν και να παρενοχλήσουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Αυτές οι παράνομες ενέργειες περιελάμβαναν επιθέσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι κρουζ».
Το χτύπημα, που πραγματοποιήθηκε από το USS Carney νωρίς σήμερα, ήταν μια «επακόλουθη ενέργεια» σε έναν στόχο «που σχετίζεται με τα πλήγματα που έγιναν στις 12 Ιανουαρίου και είχαν σχεδιαστεί για να υποβαθμίσουν την ικανότητα των Χούθι να επιτίθενται στα πλοία», ανέφερε ο αμερικανικός στρατός στο Twitter.
Το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε πληροφορίες για νέα εκτόξευση πυραύλου που σημειώθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στις ακτές της Υεμένης, περίπου 90 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν.
Σχετικά με το νέο συμβάν, όπως μετέδωσε το BBC, η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey ανακοίνωσε ότι οι Χούθι στόχευσαν κατά λάθος δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για σκάφος συνδεδεμένο με τη Βρετανία.
«Είναι το δεύτερο δεξαμενόπλοιο που στοχοποιήθηκε κατά λάθος από τους Χούθι ενώ μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο», είπε η εταιρεία. Ο πύραυλος εξερράγη 400-500 μέτρα μακριά από το πλοίο και δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές.
Στο μεταξύ η δανέζικη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Torm ανακοίνωσε χθες ότι θα διακόψει κάθε διέλευση από το νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων.
"Η Torm αποφάσισε σήμερα να διακόψει όλες τις διαμετακομίσεις από το νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι νεωτέρας", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Η δανέζικη εταιρεία διαθέτει έναν στόλο περίπου 80 πλοίων και ειδικεύεται στη μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter