Σαβ04272024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Εμπλοκή με την Ερυθρά- Κίνδυνος για τη Μεσόγειο – Διαφοροποιήσεις για την πολυεθνική δύναμη

0Greek frigate

Διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα εξ αιτίας των επιθέσεων επι πλοίων των Χούτι που έχουν αναστατώσει ήδη το διεθνές εμπόριο. Ωστόσο η κρίση αυτή φαίνεται πως κλιμακώνεται καθώς Ιρανικά μμε μετέδωσαν «απειλές» αξιωματούχου των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν, ότι θα «κλείσουν» την Μεσόγειο σε περίπτωση που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν να διαπράττουν «εγκλήματα» στη Γάζα. «Θα πρέπει σύντομα να περιμένουν το κλείσιμο της Μεσογείου και όλων των θαλάσσιων διόδων της , μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επικαλούμενο τον ταξίαρχο Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί, συντονιστή διοικητή των Ιρανών Επαναστατικών Φρουρών.
Στο μεταξύ το Ιράν απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι εμπλέκεται στις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
"Η αντίσταση (σ.σ. οι ένοπλες οργανώσεις που μάχονται το Ισραήλ) διαθέτει τις δικές της δυνάμεις και ενεργεί με βάση τις δικές της αποφάσεις και δυνατότητες" ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγερί, μιλώντας στο πρακτορείο Mehr.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Μπαγερί έκανε αυτή τη δήλωση με αφορμή "τους ισχυρισμούς των Δυτικών" ότι η Τεχεράνη "ενημέρωνε" τους Χούτι για τη θέση των αμερικανικών πλοίων στην περιοχή.
Διαφοροποιήσεις
Την άρνηση τριών ευρωπαϊκών χωρών, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, να μετάσχουν στην υπό αμερικανική διοίκηση Επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα καταγράφει δημοσίευμα του Reuters. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters, ορισμένες χώρες δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, ενώ άλλες δήλωσαν ότι οι προσπάθειές τους να βοηθήσουν στην προστασία της εμπορικής κυκλοφορίας στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι μέρος των υφιστάμενων ναυτικών συμφωνιών και όχι της νέας επιχείρησης υπό τις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τη γύρω περιοχή και είπε ότι ήδη επιχειρεί στην περιοχή, αλλά σημείωσε ότι τα πλοία της θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση και δεν ανακοίνωσε εάν θα αναπτύξει περισσότερες ναυτικές δυνάμεις. Η Γαλλία έχει ναυτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 1.500 στρατιώτες στο Τζιμπουτί. Η φρεγάτα της, Languedoc, βρίσκεται τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα. Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει τη ναυτική φρεγάτα Virginio Fasan στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, ανταποκρινόμενη σε συγκεκριμένα αιτήματα Ιταλών πλοιοκτητών. Δήλωσε ότι αυτό αποτελεί μέρος των υφιστάμενων επιχειρήσεων της και δεν είναι μέρος της Επιχείρησης Prosperity Guardian. Το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από την ΕΕ. «Δεν θα συμμετάσχουμε μονομερώς στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter