Τρι03192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ με το Μπαρμπαρός -Όλες οι εξελίξεις

0barbaros hayreddin pasa

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην κυπριακή ΑΟΖ όπου πλέον βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός και απειλεί να ξεκινήσει έρευνες σε σημείο όπου η κυπριακή ΑΟΖ συνορεύει με την Ελληνική.
Εχει προηγηθεί τουρκική NAVTEX που δεσμεύει την περιοχή, με το επιχείρημα οτι ανήκει στην Τουρκία, οδηγία που απέρριψε η ελληνική πλευρά. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ένταση στην περιοχή, όπου επιχειρεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ισχυρίζονται ότι η ελληνική φρεγάτα προσπάθησε να εμποδίσει τις έρευνες του Μπαρμπαρός. Τα τουρκικά μέσα ισχυρίζονται οτι το ελληνικό πλοίο παρεμποδισε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και υπήρξε αντίδραση απο τις τουρκικές θαλάσσιες δυνάμεις.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ισχυρίζεται ότι η ελληνική φρεγάτα που ακολουθεί το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά, το οποίο διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχείρησε να «παρενοχλήσει» το Μπαρμπαρός.
Το CNNTURK μεταδίδει ότι το Πολεμικό Ναυτικό στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή.
Η πληροφορία αυτή δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί από ελληνικής πλευράς, ενώ υπάρχει και δήλωση απο το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία συμβουλεύεται η ελληνική πλευρά να αποφύγει ενέργειες που θα προκαλέσουν ένταση. Πηγές του ΓΕΕΘΑ διαψεύδουν το επεισόδιο και τονίζουν ότι τα τουρκικά μέσα συντηρούν την ένταση επικοινωνιακά, καθώς δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η περιοχή ανήκει στην ελληνική επικράτεια.
Πληροφορίες του OnAlert αναφέρουν ότι το πρωί το Barbaros επιχείρησε να κινηθεί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η απάντηση ήταν ακαριαία, με τον Νικηφόρο Φωκά να ανακόπτει την πορεία του.
Η τουρκική ανακοίνωση
«Το Barbaros Hayreddin Pasa ξεκίνησε νέα σεισμική έρευνα το πρωί (18 Οκτωβρίου) στα Μεσογειακά μας παράλια στη Μεσόγειο Θάλασσα.
"Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ χθες είναι απολύτως ανυπόστατο βάσει του διεθνούς νόμου. Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής.
»Εκκινούμενη από το διεθνές δίκαιο η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες που απορρέουν από την ηπειρωτική μας υφαλοκρηπίδα. Στο πλαίσιο αυτό σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε μακριά από τις συμπεριφορές που μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή».
Υπενθυμίζεται ότι χθες, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση (την πρώτη με υπουργό τον Αλ. Τσίπρα) με την οποία στρέφεται κατά της προκλητικής NAVTEX της Τουρκίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:
«Την Τρίτη 16, Οκτωβρίου αναγγέλθηκε με Navtex από τον τουρκικό σταθμό Αττάλειας ότι το πλοίο Mπαρμπαρός πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Επιπλέον, η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν για μια εισέτι φορά από τουρκικής πλευράς οι προβλεπόμενες από το διεθνές δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».

Πηγή: iefimerida.gr

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter