Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Κινέζος ΥΠΕΞ: Επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου για στήριξη της κυριαρχίας της Κύπρου

20151221 kinez

Κυπριακό και νέοι τομείς συνεργασίας ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχε σήμερα στη Λευκωσία ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας. Η Κινέζος αξιωματούχος επανέλαβε την στήριξη της χώρας του στη διατήρηση της κυριαρχίας της Κύπρου, εκφράζοντας παράλληλα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για το κυπριακό εντός του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε από τη Λευκωσία όπου πραγματοποίησε επίσημες επαφές ο Υπουργός Εξωτερικών της μεγαλύτερης πληθυσμιακά χώρας, κλείνοντας των κύκλο επισκέψεων των επικεφαλής της εξωτερικής διπλωματίας των πέντε μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας να μεταφέρει την πλήρη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Χαιρετίζουμε τη θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και προσβλέπουμε σε μια λύση με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, με ειρηνικό τρόπο, μια κοινά αποδεχτή λύση», ανάφερε ο Υπ. Εξωτερικών της Κίνας.

Σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε πως «ο κύριος Γουάνκ άκουσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη θέση της χώρας μας για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, τόσο προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης, όσο και προς την επίβλεψη της εφαρμογής της. Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση στο θέμα αυτό, άλλα διαφαίνεται πως το πως θα καταλήξει τελικά το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι θέμα διαβούλευσης μεταξύ των μελών του και ιδιαίτερα μεταξύ των μονίμων μελών του».

Την ίδια ώρα, η Κίνα επιδεικνύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους τομείς της κυπριακής οικονομίας, με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας να προβαίνει σε εισηγήσεις τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην πρωινή συνάντηση τους, όσο και προς τον κύπριο ομόλογό του.

Ο Wang Yi έδειξε ως νέους τομείς συνεργασίας αυτούς της ναυτιλίας, της ανάπτυξης των λιμανιών με μεγάλο ενδιαφέρον στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Λεμεσού, των υποδομών, των υδρογονανθράκων, του τουρισμού και των αγροτικών προϊόντων. Όπως είπε ο κ. Wang Yi, «στην Κίνα φέτος περίπου 120 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό για τουρισμό και έλεγα στον Υπουργό ότι εάν από αυτόν τον αριθμό μπορεί να έρθει στην Κύπρο το 1% θα πρόκειται για 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες τουρίστες. Οπότε να προετοιμαστείτε να τους υποδεχθείτε».

«Νέες και μεγάλες προοπτικές ξανοίγονται προς όφελος και των δύο λαών και έχω εκφράσει στον υπουργό τη μεγάλη μας ευχή μέσω των διεθνών διαγωνισμών κινεζικές εταιρείες να πετύχουν προς αυτή την κατεύθυνση./47.03 "Εξάλλου βλέπετε πόσο πετυχημένη είναι η συμμετοχή της εταιρείας Κόσκο στον Πειραιά», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Όπως το MEGA είναι σε θέση να γνωρίζει, η Κόσκο έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για το λιμάνι Λεμεσού, με το βιβλίο προσφορών να κλείνει στις 19 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, στέλνοντας το μήνυμα πως οι σχέσεις Κίνας-Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τις καλές σχέσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών χωρών.

 

Πηγή: www.livenews.com.cy

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter