Κυρ04282024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Παράνομη μετανάστευση: Ένα εκατομμύριο και... άνθρωποι στα σύνορα της ΕΕ

metanastes ploio 554

Σκληρή πραγματικότητα για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, αποτελούν τα νούμερα που «αθροίζουν» οι ειδικοί της FRONTEX και όχι μόνο οι οποίοι αποτιμούν- εκτιμούν σε ένα εκατομμύριο και πλέον τα άτομα που το προσεχές διάστημα θα επιχειρήσουν διάβαση της Μεσογείου προς τις ακτές της Μάλτας, Ιταλίας και Ελλάδας. Οι εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν και σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Euronews εστιάζουν αφ ενός στις εντεινόμενες πιέσεις σε πληθυσμούς από τον επεκτεινόμενο «ισλαμικό κράτος» και αφ ετέρου στην ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο σε μία πολιτισμένη Ευρώπη. Η πολιτική της οποίας έναντι του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και της διαχείρισης των μεταναστών παραμένει μη ομογενοποιημένη.

Με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των επιχειρούντων διέλευση της Μεσογείου με κάθε είδους πλοιάρια και πλωτά ναυπηγήματα έχει αυξηθεί σημαντικά. Στην Ιταλία πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και της ακτοφυλακής διέσωσαν περίπου 1.500 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε πέντε πλοιάρια, στη νότια Μεσόγειο μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο, ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι. Ό

λοι οι μετανάστες διασώθηκαν το Σάββατο από δύο πλοία της ακτοφυλακής κι ένα πλοίο του ιταλικού ΠΝ σε 5 διαφορετικές επιχειρήσεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ακτοφυλακή .Τρία από τα πλοιάρια που μετέφεραν τους μετανάστες αντιμετώπισαν πρόβλημα και κάλεσαν σε βοήθεια μέσω δορυφορικών τηλεφώνων ενώ έπλεαν στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Τα ιταλικά σκάφη εντόπισαν τα άλλα 2 στη συνέχεια ενώ όλοι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν είτε στη νήσο Λαμπεντούζα, είτε σε λιμάνια της Σικελίας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Αντίστοιχα πηγές του Λιμενικού Σώματος αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί ο αριθμός των διασώσεων ενώ η κατάσταση σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου πλέον προκαλούν ανοικτά τον προβληματισμό των τοπικών κοινωνιών καθώς οι αριθμοί των διασωσμένων παράνομων μεταναστών είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει και τον προβληματισμό της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας καθώς εμπορικά πλοία σε ρότες της Μεσογείου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διασώσεων χωρίς τα πλοία να διαθέτουν εκ των πραγμάτων τα μέσα παροχής των πρώτων βοηθειών στους καταπονημένους μετανάστες ενώ στη συνέχεια αναγκάζονται σε εκτροπή των δρομολογίων τους για την αποβίβαση των διασωθέντων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter