Δευ01252021

Last updateΔευ, 25 Ιαν 2021 10am

Ψήφισμα του ΟΗΕ καλεί τις χώρες μέλη να αναγνωρίσουν τους ναυτικούς ως «βασικούς εργαζόμενους»

dry bulk

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) χαιρέτισε το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καλεί όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο να ορίσουν τους ναυτικούς ως «βασικούς εργαζόμενους» (key workers).
Το ψήφισμα, το οποίο υποβλήθηκε από τον πρέσβη Dian Triansyah Djani της Δημοκρατίας της Ινδονησίας, ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αμέσως μέτρα για να επιτρέψουν την αλλαγή του πληρώματος και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη για όλο το ναυτικό προσωπικό.
Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν 2.000.000 ναύτες στη μεταφορά τροφίμων, φαρμάκων, ενεργειακών προμηθειών και άλλων βασικών πρώτων υλών σε όλο τον κόσμο μέσα στο αποκορύφωμα μιας παγκόσμιας πανδημίας.
Το ψήφισμα, με τίτλο «Διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 για τη στήριξη των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού», παρουσιάστηκε στην 75η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Guy Platten, Γενικός Γραμματέας του ICS, σχολίασε: "Χαιρετίζουμε την είδηση ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα το οποίο προτρέπει για τον χαρακτηρισμό όλων των ναυτικών ως βασικών εργαζομένων και επαινούμε την ινδονησιακή κυβέρνηση για την αιχμή του δόρατος αυτού του ψηφίσματος.
Η αδυναμία εναλλαγής του πληρώματος από τα πλοία τους και παροχής ασφαλών, χωρίς τριβές μεταφορών μέσω διεθνών συνόρων ενέχει το πέρασμα του εμπορίου στο οποίο βασίζονται όλες οι οικονομίες μας.
Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο κατανοεί ότι 44 κράτη μέλη του ΟΗΕ χαρακτηρίζουν επί του παρόντος τους ναυτικούς ως «βασικούς εργαζόμενους». Αν και αυτό το ψήφισμα είναι ένα θετικό βήμα, είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να αξιοποιήσουν τη σημαντική δύναμή τους για να πείσουν τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να ταξινομήσουν τους ναυτικούς τους ως βασικούς εργαζόμενους».
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. κ. Θ. Βενιάμης είχε απευθύνει, με αφορμή τις ανακοινώσεις για τα εμβόλια κατά της πανδημίας, έκκληση ενταχθούν και οι ναυτικοί στην ομάδα των εργαζομένων «της πρώτης γραμμής» που θα επιλεγούν από τους ειδικούς να εμβολιασθούν πρώτοι κατά του κορoνοϊού. «Με την ευκαιρία αυτών των ελπιδοφόρων ειδήσεων, θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία της ναυτιλιακής βιομηχανίας για τους ανθρώπους της, τους ναυτικούς και την έκκληση προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να τους θεωρήσουν «απαραίτητους εργαζόμενους». Είναι, λοιπόν, υψίστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ναυτικών για το COVID 19, μαζί με άλλους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιάμης.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter