Δευ05062024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Πράσινα» πλοία με πυρηνική ενέργεια

aerioi rypoi 0

Στο τραπέζι των συζητήσεων για την «πράσινη» μετάβαση της ναυτιλίας και τις μηδενικές εκπομπές παραμένει η πυρηνική ενέργεια ως στοιχείο που πληροί τις προϋποθέσεις υπό προϋποθέσεις... Προηγμένοι, αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες θα μπορούσαν να παράγουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας από μια σχετικά μικρή, φορητή πλατφόρμα plug-and-play.
Αρκετοί οργανισμοί αναπτύσσουν ενεργά διαφορετικούς τύπους μικρών πυρηνικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντιδραστήρων σωλήνων θερμότητας (HPR) και των αντιδραστήρων τετηγμένου άλατος (MSR). Ένα ενιαίο σύστημα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα σκάφος ή να παρέχει ενέργεια για παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων για δεκάδες χρόνια πριν από τον ανεφοδιασμό, αντικαθιστώντας το με έναν άλλο αντιδραστήρα. Η αρθρωτή δομή, η τυποποίηση του σχεδιασμού και η λειτουργική ανεξαρτησία με ελάχιστη αλληλεπίδραση ή συντήρηση του προσωπικού καθιστούν την πυρηνική ενέργεια μια πιθανή αποτελεσματική λύση ισχύος για πλοία και υπεράκτιες εγκαταστάσεις.
Ωστόσο, η ευρεία υιοθέτηση της πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις και συνέπειες. Οι κανονισμοί σχετικά με τη χρήση και τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών θα πρέπει να αλλάξουν σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου η χρήση της πυρηνικής ενέργειας σε εμπορικά περιουσιακά στοιχεία να είναι βιώσιμη. Οι ρυθμιστικοί φορείς θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο όγκο πυρηνικών αποβλήτων καθώς περισσότερα πλοία υιοθετούν την τεχνολογία.
Καθώς η ανάπτυξη μικρών συστημάτων πυρηνικής ενέργειας συνεχίζεται και οι κανονισμοί εξελίσσονται, υπάρχει η δυνατότητα για ένα μέρος του παγκόσμιου εμπορικού στόλου να υιοθετήσει την πυρηνική ενέργεια ως ενεργειακή λύση μηδενικών εκπομπών στο μέλλον αναφέρει μελέτη του ABS. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι εντελώς νέα για τα θαλάσσια σκάφη, αν και περιορίζεται κυρίως σε κυβερνητικά και πολεμικά πλοία. Ωστόσο, αυτά τα σκάφη χρησιμοποιούν συμβατικούς αντιδραστήρες που απαιτούν ειδικές προφυλάξεις κατά τη διάρκεια μιας μακράς διαδικασίας ανεφοδιασμού και επανατοποθέτησης. Πολλοί μικροί αντιδραστήρες υπό ανάπτυξη στοχεύουν να κάνουν τη διαδικασία ανεφοδιασμού τόσο απλή όσο η αντικατάσταση μιας αλκαλικής μπαταρίας σε ένα παιδικό παιχνίδι.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter