Σαβ05182024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ο ΟΗΕ υιοθέτησε συνθήκη για την ανοικτή θάλασσα – Επέκταση της UNCLOS

0thalassa lampei

Μετά από δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τελικά μια συνθήκη θαλάσσιας βιοποικιλότητας για την ανοικτή θάλασσα, την πρώτη διεθνή συμφωνία αυτού του είδους.
«Ο ωκεανός είναι η ψυχή του πλανήτη μας και σήμερα, αντλήσατε νέα ζωή και ελπίζετε να δώσετε στον ωκεανό μια ευκαιρία μάχης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δήλωσή του τη Δευτέρα.
Τα μεμονωμένα έθνη έχουν δικαιοδοσία για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα μέχρι την άκρη των δικών τους υδάτων, αλλά στην ανοικτή θάλασσα, υπήρξαν ελάχιστες, αν όχι καθόλου, προστασίες για το φυσικό περιβάλλον (εκτός από τα μέτρα που εφαρμόζονται από τα κράτη λιμένα και τα κράτη σημαίας, όπως η MARPOL). Η νέα επέκταση της UNCLOS προσθέτει 75 επιπλέον άρθρα που αποσκοπούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας
Το σημαντικότερο είναι ότι η συνθήκη δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην ανοικτή θάλασσα. Αυτός ο τύπος προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτος εκτός των εθνικών υδάτων επί του παρόντος, αλλά θα είναι απαραίτητος για την επίτευξη του στόχου της προστασίας του 30% της γης και της θάλασσας του κόσμου έως το 2030, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τους ωκεανούς Peter Thomson στο CBS. Η συνθήκη περιλαμβάνει μηχανισμό για τα κράτη μέλη να προτείνουν προστατευόμενες περιοχές ανοικτής θάλασσας και περιγράφει γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση και την παρακολούθηση.
Η συνθήκη θεσπίζει ένα σύστημα χρηματικών παροχών για τη διανομή του πλούτου που δημιουργείται από τη χρήση θαλάσσιων πόρων από την ανοικτή θάλασσα για την παρασκευή φαρμάκων και άλλων προϊόντων. Προωθεί επίσης την εξέταση της αξίας των υπηρεσιών θαλάσσιου οικοσυστήματος, όπως η δέσμευση του άνθρακα, και την καλλιέργεια οικολογικής ανθεκτικότητας για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
«Από τη σκοπιά της ναυτιλιακής βιομηχανίας, η συμφωνία της Συνθήκης Ανοικτής Θάλασσας λαμβάνει υπόψη τον ρόλο του ΙΜΟ και αποσκοπεί στην κάλυψη κενών στη διακυβέρνηση των ωκεανών. Θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι αναδυόμενες βιομηχανίες ανοικτής θάλασσας θα ρυθμίζονται τόσο καλά όσο και η ναυτιλία από τον ΙΜΟ, με τις λεπτομέρειες τυχόν μέτρων που μπορεί να χρειαστούν για τα πλοία να συζητηθούν και να συμφωνηθούν στον ΙΜΟ », δήλωσε η Emily Rowley, Διευθύντρια Πολιτικής του Διεθνούς Επιμελητηρίου Ναυτιλίας (Νομική). «Είναι σημαντικό για τη ναυτιλία οι ωκεανοί να ρυθμίζονται και να διαχειρίζονται σωστά. Η συμφωνία BBNJ είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για να διασφαλιστεί ότι οι ωκεανοί χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο και διατηρούνται για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές ».
Τώρα που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ, η συνθήκη θα χρειαστεί 60 έθνη για να την επικυρώσουν προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter