Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Στο μικροσκόπιο του ΙΜΟ οι αρκτικές ρότες

0Arcticshipping

Υπό εξέταση μπαίνει εκ νέου το θέμα των αέριων ρύπων πλοίων που διέρχονται από τις αρκτικές ρότες καθώς περιβαλλοντικές ομάδες ασκούν πιέσεις στον ΙΜΟ. Ειδικότερα το θέμα θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στην υποεπιτροπή πρόληψης και αντιμετώπισης της ρύπανσης του ΙΜΟ, η οποία θα εξετάσει επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των απορρίψεων των scrubbers ανοικτού κυκλώματος.

Πέρσι ο ΙΜΟ είχε με ψήφισμά του προτρέψει τις ναυτιλιακές εταιρίες πλοία των οποίων διέρχονται από τις αρκτικές ρότες να χρησιμοποιούν καθαρότερα καύσιμα, τα οποία εκπέμπουν λιγότερη ρύπανση από αιθάλη γεγονός που δεν χαροποίησε ιδιαίτερα της περιβαλλοντικές ομάδες που απαίτησαν αυστηρότερα μέτρα για την διατήρηση του αρκτικού οικοσυστήματος. Οι πράσινες ομάδες αναφέρουν ότι η Αρκτική θερμαίνεται τρεις φορές ταχύτερα από τον πλανήτη συνολικά και οι εκπομπές μαύρου άνθρακα από τη ναυτιλία αυξήθηκαν κατά 15% το 2021. Η Clean Arctic Alliance, μια ομάδα 20 μη κερδοσκοπικών οργανισμών, δήλωσε ότι απαιτείται «επείγουσα παγκόσμια δράση» για τη μείωση των εκπομπών μαύρου άνθρακα.
Όσον αφορά στα scrubbers ανοικτού κυκλώματος το International Council on Clean Transportation έχει ζητήσει την σταδιακή κατάργησή τους εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων, θέσεων και απόψεων αλλά και μελετών για τις επιπτώσεις της απόρριψης στη θάλασσα των συγκεντρώσεων από τα συγκεκριμένα scrubbers καθώς και των απαγορεύσεων που έχουν επιβάλει λιμάνια ανά τον κόσμο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter