Δευ05062024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το biofouling κοστίζει σε καύσιμα και ρύπους

0Biofouling 696x360

Η διατήρηση των κύτους των πλοίων απαλλαγμένων από ένα λεπτό στρώμα γλίτσας προερχόμενης από νεκρούς μικροοργανισμούς μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ενός πλοίου έως και 25 τοις εκατό, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα νέας μελέτης, η οποία ξεκίνησε στην COP 26 (4 Νοεμβρίου).
Τα προκαταρκτικά ευρήματα της μελέτης σχετικά με επιπτώσεις στην πρόωση των πλοίων στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αποκαλύπτουν ότι ένα στρώμα γλίτσας τόσο λεπτό όσο 0,5 mm που καλύπτει έως και το 50% της επιφάνειας του κύτους μπορεί να προκαλέσει αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην περιοχή του 20 έως 25%, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του πλοίου, την ταχύτητα και άλλες επικρατούσες συνθήκες.
Το biofouling  είναι η συσσώρευση μικροοργανισμών, φυτών, ή μικρών ζώων σε επιφάνειες. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα όλων των πλοίων σε λειτουργία συνδέεται με την αντίσταση που δημιουργείται από την υποθαλάσσια περιοχή. Η διατήρηση ενός ομαλού και καθαρού κύτους απαλλαγμένου από βιοαπόβλητα είναι υψίστης σημασίας.
Οι πιο σοβαρές συνθήκες βιοαποβλήτων μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερες εκπομπές, γεγονός που δείχνει τη σημασία της καλής διαχείρισης καθαρισμού του κύτους. Με ένα ελαφρύ στρώμα μικρής ασβεστολιθικής ανάπτυξης (barnacles ή tubeworms), ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσου μήκους μπορεί να δει αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως και 55%, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την ταχύτητα του πλοίου.
Για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ο ΙΜΟ έχει υιοθετήσει μια σειρά νομικά δεσμευτικών δεικτών σχεδιασμού πλοίων και επιχειρησιακών επιδόσεων που πρέπει να επιτευχθούν από μεμονωμένα σκάφη. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι φορείς εκμετάλλευσης πλοίων εξετάζουν επιλογές για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των σκαφών τους καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter