Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ECSA : Η Ευρωπαϊκή ναυτιλιακή βιομηχανία χαιρετίζει την Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία

ECSA logo 1

“Η Ευρωπαϊκή ναυτιλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με τους θαλάσσιους εταίρους μας, για να μετατρέψουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας σε πραγματικότητα”. Τούτο επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ECSA Μάρτιν Ντόρσμαν με αφορμή την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιντεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


"Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα πραγματοποιήσει η Ευρώπη για να αναλάβει την πολύ απαραίτητη ηγεσία σε αυτή την παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για το κλίμα", δήλωσε ο Μάρτιν Ντόρσμαν, Γενικός Γραμματέας του ECSA. Όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία στοχεύει στη δημιουργία ενός καθαρότερου, πιο πράσινου, υγιέστερου περιβάλλοντος, καθώς και μιας βιώσιμης, ανθεκτικής αναπτυσσόμενης οικονομίας. "Η Ευρωπαϊκή ναυτιλία είναι το κορυφαίο τμήμα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Μέσω της καινοτομίας και της ανάπτυξης, δείχνουμε ότι η υπόλοιπη παγκόσμια ναυτιλία μπορεί να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική ενώ κινείται προς μηδενική εκπομπή ", συνέχισε ο κ. Ντόρσμαν. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ECSA ως ενεργειακά αποδοτικός τρόπος μεταφοράς, με εκπομπές CO2 ανά τόνο σημαντικά χαμηλότερες από άλλες μορφές , η ναυτιλιακή βιομηχανία κάνει καλή σταθερή πρόοδο όσον αφορά την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Παρά την πρωτοφανή αύξηση του όγκου του εμπορίου, η παγκόσμια ναυτιλία μείωσε τις εκπομπές CO2 μεταξύ 2008 και 2018 κατά 19% . Πρέπει όμως να γίνουν, όπως αναφέρει, ακόμα πολλά.
Σύμφωνα με τον κ. Ντόρσμαν «η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία είναι η ανάπτυξη και η παγκόσμια διαθεσιμότητα εναλλακτικών και καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών και καυσίμων ουδέτερου άνθρακα και ενεργειακών πηγών. Η δέσμευση στην πρόταση για την κλιμάκωση της παραγωγής και της ανάπτυξης τέτοιων καυσίμων και των απαραίτητων υποδομών είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από τη βιομηχανία.»
Η βιομηχανία σημειώνει επίσης την αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η ναυτιλία είναι ένας τρόπος μεταφοράς με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές, καθώς η πρόταση προωθεί ένα υπόδειγμα μετατόπισης στην Ευρώπη από τις οδικές προς τις πλωτές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων.
"Η μετάβαση σε έξυπνη και ασφαλή ναυτιλία μηδενικών εκπομπών απαιτεί ριζική αλλαγή σε ολόκληρη τη ναυτιλιακή βιομηχανία και την αλυσίδα εφοδιασμού της, από τους παραγωγούς καυσίμων μέχρι το πλήρωμα. Η Ευρωπαϊκή ναυτιλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με τους θαλάσσιους εταίρους μας, για να μετατρέψουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας σε πραγματικότητα ", κατέληξε ο κ. Ντόρσμαν.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter