Τετ05152024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Αναβάλουν την εγκατάσταση scrubbers στα δεξαμενόπλοια λόγω των πολύ υψηλών ναύλων

tanker2

Οι πολλοί υψηλοί ναύλοι που επικρατούν αυτή την περίοδο στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων λειτουργούν σαν αντικίνητρο στον δεξαμενισμό των VLCC προκειμένου να εγκαταστήσουν scrubbers ενόψει του ΙΜΟ 2020.

Οι αποφάσεις αυτές επιβεβαιώνουν τις τοποθετήσεις της θεσμικών παραγόντων της ελληνόκτητης ναυτιλίας, ότι η επιλογή scrubbers είναι κυρίως επιχειρηματική επιλογή και λιγότερο περιβαλλοντική.
Όπως έγινε γνωστό η DHT Holdings που διαθέτει ικανό στόλο VLCC , σχεδιάζει να αναβάλει την εγκατάσταση scrubbers σε έξι δεξαμενόπλοια της λόγω της ανερχόμενης αγοράς VLCC.
Μιλώντας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου της εταιρείας ο Svein Moxnes Harfjeld, Co-Chief Executive Officer της DHT Holdings, έδωσε μια αναλυτική περιγραφή για το πρόγραμμα εγκατάστασης scurbbers που υλοποιεί η DHT Holidngs, σύμφωνα με όσα δημοσιοποίησε η Seeking Alpha. Ειδικότερα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εγκατάστασης σε οκτώ VLCC ενώ σε άλλα δυο, οι εργασίες γίνονται αυτή την περίοδο. Μένουν άλλα έξι VLCC για τα οποία η εταιρεία εξετάζει την περίπτωση της αναβολής εγκατάστασης, λόγω των συνθηκών που επικρατούν αυτή την περίοδο στην αγορά ναύλων. Για τα έξι αυτά πλοία η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά τόνισε.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης scrubbers της DHT Holdings είναι αξίας 70 εκατ. δολ και μέχρι τώρα έχει καταβάλλει 34,5 εκατ. δολ.
Ο Trygve Munthe επίσης Co-Chief Executive Officer της DHT Holdings εξήγησε ότι η διαφορά τιμής μεταξύ του καυσίμου υψηλού θείου και των συμμορφούμενων καυσίμων διευρύνεται και πάλι. Μια διαφορά 250 δολ. το τόνο μεταφράζεται σε περίπου 12.500 δολ. την ημέρα premium για τα πλοία που έχουν τοποθετήσει scrubbers και ισοδυναμεί με με 4,5 εκατ. δολ. ανά πλοίο ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι η επένδυση σε scrubbers θα αποσβεστεί σε 12 μήνες.
Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή οι ναύλοι των VLCC κυμαίνονται κατά περίπτωση κοντά στα 100.000 δολ την ημέρα και όπως πιστεύει ο Trygne Munthe ο κλάδος βρίσκεται στην αρχή μιας μιας συναρπαστικής περιόδου ισχυρών ναύλων για τα VLCC.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter