Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Με θετικό πρόσημο κινείται η αγορά των Containers

Container Shipping New Name Ocean Network Express

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Chartering broker Thenamaris (Ships Management) Inc.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst Η δραστηριότητα της αγοράς παραμένει σε ικανοποιητικό επίπεδο με αρκετά νέα κλεισίματα. Η ζήτηση κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα με τους OPERATORS να εξετάζουν, ήδη, τη διαθέσιμη χωρητικότητα του Μαρτίου.

Γενικά, η αγορά των εμπορευματοκιβωτίων κινείται προς μια κατεύθυνση ισορροπίας, μέσω της μείωσης της προσφερόμενης χωρητικότητας. Ως εκ τούτου, οι πλοιοκτήτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυναμική προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα πιο πάνω επίπεδα, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Παρ 'όλα αυτά υπάρχουν μερικά μεγέθη πλοίων (ειδικά τα μεγαλύτερα) τα οποία θα μπορούσαν να δεχθούν πιέσεις, σε περίπτωση που οι OPERATORS αποφασίσουν ξανά να μειώσουν τις χωρητικότητές τους, κάτι που τη δεδομένη στιγμή δεν θεωρείται πιθανό.

Συνεπώς, όσο η ζήτηση παραμένει στα ίδια επίπεδα, αναμένουμε να δούμε περαιτέρω κέρδη τις επόμενες εβδομάδες σε όλα σχεδόν τα τμήματα.

Όσον αφορά στα πλοία με χωρητικότητα άνω από 3000 TEUs, τα σημαντικότερα νέα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν τα τελευταία κλεισίματα των πλοίων τύπου Hanjin 9000 w που κινήθηκαν γύρω στα $ 30Κ /ημέρα.

Στην περιοχή των 2000-3000 TEUs, η προηγούμενη περίοδος εμφάνισε μεγάλη δραστηριότητα με ένα σύνολο GEARLESS πλοίων, χωρητικότητας 2700/2800 TEUs, να έχει ληφθεί από την SPOT αγορά της Ασίας.

Υπολογίζουμε ότι πραγματοποιήθηκαν περίπου 15 κλεισίματα, συμπεριλαμβανομένων των παρατάσεων των χρονοναυλώσεων, μειώνοντας σημαντικά τη διαθεσιμότητα χωρητικότητας. Αν και οι ναυλοδείκτες δεν αντέδρασαν ακόμη, αναμένεται να αλλάξουν σύντομα.

Τέλος, τα πλοία χωρητικότητας 1000-2000 TEUs δεν εμφάνισαν κάποια δραστηριότητα, μετά από μερικές πολυάσχολες εβδομάδες. Οι πλοιοκτήτες αύξησαν πολύ τις απαιτήσεις τους με αποτέλεσμα ορισμένοι μεταφορείς να έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν τις μεταφορές τους, σε μια προσπάθεια να βρουν άλλες λύσεις. Από την άλλη πλευρά ο δείκτης για τα μικρότερα πλοία συνέχισε να αυξάνεται.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter