Δευ05202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Π. Ξενοκώστας: Στην προσεχή πενταετία τα ναυπηγεία να βρίσκονται πολύ κοντά στο μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος

0xenokostas new

Ο πρόεδρος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας μιλώντας στο συνέδριο του ECONOMIST σχετικά με την "πράσινη μετάβαση" της βιομηχανίας υπογράμμισε ότι και η ναυπηγική βιομηχανία λειτουργεί με συγκεκριμένους άξονες για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Υπενθύμισε ότι και στα δυο ναυπηγεία έχουν προχωρήσει και θα ολοκληρωθούν δράσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους από φωτοβολταϊκά πάνελ, ότι προχωράει το επενδυτικό πλάνο για να αντικατασταθεί η αμμοβολή από υδροβολή και η χρήση ντίζελ και πετρελαίου από ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον τα υλικά προς ανακύκλωση δίνονται σε εξουσιοδοτημένους ανακυκλωτές και προχωράει η επένδυση ώστε τα καράβια όταν βρίσκονται στα ναυπηγεία να μπορούν να λαμβάνουν ρεύμα για τη λειτουργία τους.
Ο σχεδιασμός είναι, όπως ανέφερε, στα επόμενα -το πολύ πέντε- χρόνια τα ναυπηγεία να βρίσκονται πολύ κοντά στο μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος.
Επιπλέον, τόνισε ότι αντίστοιχες δράσεις γίνονται και για τον εμπορικό στόλο ενώ προχωρούν οι ενέργειες και για να παρέχουν τα ναυπηγεία καθετοποιημένη παραγωγή για πλωτές ανεμογεννήτριες.
Κλείνοντας ο κ. Ξενοκώστας σημείωσε ότι «αν και είμαστε υπέρ της αυστηροποίησης των περιβαλλοντικών όρων ωστόσο, το δίκαιο του ανταγωνισμού δεν σταματάει εντός της ΕΕ αλλά είναι ένα θέμα που αφορά τη διεθνοποιημένη αγορά και αν τα αυστηρά κριτήρια που τηρούμε στην ΕΕ, τηρούνται μερικώς ή καθόλου, στην άλλη πλευρά, τότε δίνουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους άλλους, οπότε θα πρέπει να εξισορροπηθεί το θέμα του δικαίου ανταγωνισμού».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter