Δευ05202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ναυπηγήσεις: «Πήρε κεφάλι» η Κίνα

2015 χιουντάι

Ο ανταγωνισμός για νέες παραγγελίες στη ναυπηγική αγορά συνεχίζει να αυξάνεται, με τα κινεζικά ναυπηγεία να ξεπερνούν θεαματικά τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η Clarkson Research δημοσίευσε τα τελευταία μηνιαία στοιχεία που δείχνουν την αυξανόμενη απόκλιση. Οι συνολικές παραγγελίες που υπολόγισαν έφτασαν τα 4,71 εκατομμύρια μικτούς τόνους για συνολικά 121 πλοία. Συνολικά, η αγορά αυξήθηκε κατά 24% από έτος σε έτος.
Οι δύο χώρες κυριαρχούν συνήθως στην αγορά με μερικούς μήνες σχεδόν ομοιόμορφο διαχωρισμό των παραγγελιών ή στις αρχές του 2024 η Νότια Κορέα κρατούσε μεγαλύτερες συνολικές παραγγελίες. Ωστόσο, τον Απρίλιο τα κινεζικά ναυπηγεία κατέγραψαν το 76% των συνολικών παραγγελιών. Η Clarksons υπολογίζει συνολικά 91 πλοία που αντιπροσωπεύουν 3,58 εκατομμύρια CGT. Τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, συγκριτικά, έλαβαν παραγγελίες μόνο για 13 πλοία ή μόλις 670.000 CGT. Αυτό αντιπροσώπευε μόνο ένα μερίδιο αγοράς 14%. Συγκριτικά, τον Μάρτιο, τα κινεζικά ναυπηγεία έλαβαν 43% σε σύγκριση με το 38% της Νότιας Κορέας.
Το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών που αναφέρει η Clarksons ανέρχεται σε 129,9 εκατομμύρια CGT, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να μειώνεται μόλις κατά ένα τοις εκατό τον Απρίλιο. Τα κινεζικά ναυπηγεία κατέχουν το 50% του βιβλίου παραγγελιών (64,9 εκατομμύρια CGT). Τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας έχουν το 30% του βιβλίου παραγγελιών (39 εκατομμύρια CGT).
Τα ναυπηγεία της Κίνας έχουν δημιουργήσει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και είναι πολύ ανταγωνιστικά στην τιμή. Οι αναλυτές τονίζουν ότι η Κίνα στοχεύει τώρα περισσότερες από τις παραγγελίες κατασκευής πλοίων μεσαίου μεγέθους που προηγουμένως καθοδηγούνταν από ιαπωνικά ναυπηγεία. Εκτός από την παραγγελία Q-Max τον περασμένο μήνα, τα κινεζικά ναυπηγεία έλαβαν τις μόνες μεγάλες παραγγελίες για νέα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων το 2024. Τα ναυπηγεία της Κίνας εισέρχονται επίσης σε νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων πλοίων που τροφοδοτούνται με μεθανόλη.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter