Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Πετάει»… ο SCFI - 25η επίθεση από τους Χούθι

0Containers stacked

Έχοντας σημειώσει άλμα κατά 40% την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), ο δείκτης spot με τις περισσότερες παρακολουθήσεις στον κόσμο για τη ναυτιλία κιβωτίων, συνέχισε να ανεβαίνει σήμερα με ένα τεράστιο τμήμα του στόλου τακτικών γραμμών να κάνει τώρα μακρές εκτροπές για να αποφύγει την επικίνδυνη από τις επιχειρήσεις των Χούθι Ερυθρά Θάλασσα. Ο SCFI αυξήθηκε κατά άλλο 8% αυτή την εβδομάδα, στις 1896,65 μονάδες, υψηλό που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2022.
Σύμφωνα με στοιχεία της Kuehne + Nagel, 405 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χωρητικότητας 5,56 εκατομμυρίων teu έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής από την απόφαση των Χούθι να στοχεύσουν την εμπορική ναυτιλία στα ανοικτά της Υεμένης στον απόηχο του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς.
Οι ειδικοί και οι αναλυτές προβλέπουν ότι η έξοδος των πλοίων τακτικών γραμμών από την Ερυθρά Θάλασσα θα παραμείνει σε ισχύ για πολλές εβδομάδες ακόμα, με την Jefferies, που αύξησε τις προοπτικές για το έτος να κάνει λόγο για πολύ στενότερη ισορροπία της αγοράς εμπορευματοκιβωτίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Jefferies, το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης στόλου έχει εκτιναχθεί στο 88% εκτιμώντας ότι οι ναύλοι πιθανότατα θα δημιουργήσουν υψηλότερο κατώτατο όριο από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως
Ο παγκόσμιος σύνθετος δείκτης της Drewry αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1.000 δολάρια το τελευταίο δεκαπενθήμερο στα 2.669,91 δολάρια ανά feu, ενώ τα επιτόκια από τη Σαγκάη έως το Ρότερνταμ έχουν υπερδιπλασιαστεί, αυξημένα κατά 115%, στα 3.577 δολάρια ανά feu.
Στο μεταξύ όσον αφορά τις νέες επιθέσεις, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι Χούθι έστειλαν ένα μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας γεμάτο εκρηκτικά στη θάλασσα χθες. Εξερράγη χωρίς να προκαλέσει ζημιές σε πλοία, αλλά σηματοδοτεί την 25η προσπάθεια στόχευσης πλοίων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα από τις αρχές Νοεμβρίου. Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα αφότου 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, εξέδωσαν κοινή δήλωση προειδοποιώντας τους Χούθι για απροσδιόριστες «συνέπειες» αν δεν σταματήσουν τις επιθέσεις. «Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν, διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Γκραντ Σαπς, να γράφει επίσης στο Twitter: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα και αναλογικά μέτρα εάν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι συνεχίσουν να θέτουν σε κίνδυνο αθώες ζωές και να απειλούν την παγκόσμια οικονομία».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter