Κυρ05052024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

«Ανοίγουν» οι ορίζοντες το 2023 στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση

0sea money

Η πλατφόρμα χρηματοδότησης πλοίων Oceanis με έδρα το Αμβούργο προβλέπει το κόστος χρηματοδότησης πλοίων για το 2023 σε μια νέα τριμηνιαία έκθεση. Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι μια θετική χρονιά για τους πλοιοκτήτες που αναζητούν χρηματοδότηση σύμφωνα με την έκθεση. Οι αγορές ναυτιλιακής χρηματοδότησης παραμένουν ανοιχτές και οι τράπεζες αναζητούν ευκαιρίες για να αναπτύξουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά.
Τα ισχυρά κέρδη σε όλους τους τομείς, σε συνδυασμό με μια πλημμύρα φθηνού χρήματος από τις προσπάθειες ποσοτικής χαλάρωσης, ώθησαν περισσότερες τράπεζες και περισσότερους επενδυτές στη ναυτιλία μετά την πανδημία. Ο αυξημένος ανταγωνισμός που προέκυψε, προκάλεσε αύξηση της μόχλευσης και συρρίκνωση των περιθωρίων σε όλους τους τύπους πλοίων, και τώρα φαίνεται πιο καθαρά στις χρηματοδοτήσεις bulk και δεξαμενόπλοιων, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους μακριά από τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ωστόσο η αύξηση των βασικών επιτοκίων - 0,5% τον Ιανουάριο του 2022 σε 4,3% σήμερα - έχει σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλασιάσει το συνολικό κόστος τόκων για τους πλοιοκτήτες και έχει οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στην οικονομική προσιτότητα των δανείων για όσους αναζητούν χρηματοδότηση.
Συνολικά, οι αγορές ναυτιλιακής χρηματοδότησης παραμένουν ανοικτές στους περισσότερους τομείς. Οι τράπεζες επιδιώκουν να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και με την αύξηση του αριθμού των εναλλακτικών κεφαλαίων, ο αυξημένος ανταγωνισμός ευνοεί τον πλοιοκτήτη. Και σχετικά με τα αυξημένα βασικά επιτόκια που έχουν προκαλέσει τόσες αναταράξεις στην αγορά τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει κάποια ελπίδα για το μέλλον.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter