Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Τριάντα δις δολάρια επενδύθηκαν από digital start-ups στη ναυτιλία

0ONE

Μπορεί τα αυτόνομα και χωρίς πλήρωμα πλοία να θεωρούνται ακόμη...«επιστημονική φαντασία» αλλά για ψηφιακές εφαρμογές που αφορούν στη ναυτιλία έχουν ήδη επενδυθεί τριάντα δις δολάρια.

Η «αποκάλυψη» ήρθε μέσα από τις εργασίες του Global Liner Shipping conference που διεξήχθη στη Σιγκαπούρη όπου ο τομέας των εμπορευματοκιβωτίων κατέγραψε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει προσεχώς. Πέραν του μεγίστης σημασίας θέματος των «καθαρών» καυσίμων ενόψει του 2020, που απασχολεί σύμπασα τη ναυτιλιακή κοινότητα, ο τομέας βρίσκεται ενώπιων των προκλήσεων της ψηφιακής τεχνολογίας. Ψηφιοποίηση, big data, ψηφιακές πλατφόρμες και ψηφιακή αξιοποίηση των χρόνων για την D2D πραγματικότητα που «βιώνει» η αλυσίδα των logistics συζητήθηκαν εκτενώς με τον αντιπρόεδρο της ΟΝΕ Kosuke Wada να προτρέπει τους carriers να εγκαταλείψουν τα παραδοσιακά μοντέλα, όχι όμως και τον παραδοσιακό τους ρόλο, και να επενδύσουν στις ψηφιακές τεχνολογίες. Εκ των αναφορών κατέστη σαφές ότι η ψηφιοποίηση και οι e-πλατφόρμες μπορεί να λειτουργήσουν «ανταγωνιστικά» προς το τομέα. Και αυτός είναι ένας κίνδυνος. Ωστόσο ήδη πολλές μεγάλες εταιρίες και «συμμαχίες» έχουν σπεύσει να «συνδεθούν» με τις εν λόγω πλατφόρμες αναπτύσσοντας παράλληλα τα δικά τους δίκτυα logistics, κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρχε, για να αποσοβήσουν τους κινδύνους. Στο ψηφιακό περιβάλλον επίσης όπως καταγράφηκε έγινε σαφές ότι μπορεί με την αξιοποίηση στοιχείων να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, αλλά και καλύτερη ανταπόκριση προς τις απαιτήσεις της αγοράς αν υπάρξει «συνεργασία» στην αξιοποίηση ψηφιακών στοιχείων, γεγονός που συζητήθηκε και στο ανάλογης θεματολογίας πάνελ του 4ου συνεδρίου της «Ν» όπου επίσης καταγράφηκε ο προβληματισμός αλλά ευρύτερα του ναυτιλιακού τομέα.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter