Κυρ05192024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Οικονομική κρίση – Διαφοροποίηση ποιότητας ζωής των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

PANAS EPAMINONDAS

Του Επαμεινώνδα Ε. Πανά
Καθηγητή
Προέδρου του Τμήματος Στατιστικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ποιότητα της ζωής μας, όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες, επηρεάζεται από τους οικονομικούς κύκλους. Ένα αιφνίδιο γεγονός σε έναν από τους τομείς ικανοποίησης του ατόμου μπορεί να έχει άμεση επίδραση σε έναν άλλο τομέα ικανοποίησης και στη συνέχεια να υπάρξουν επιπτώσεις που θα επηρεάσουν, σε διαφορετικό βαθμό, τα άτομα και συνακόλουθα την κοινωνία. Ένα παράδειγμα αποτελεί η ανεργία. Αύξηση της ανεργίας επηρεάζει τις μεταξύ μας σχέσεις, αλλά και την ομαλή πορεία της κοινωνίας.

Στο σημείο αυτό, ακριβώς έχουν αξία έρευνες τέτοιου είδους. Οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να έχουν γνώση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ατομικής ή συνολικής, και θα πρέπει να παρεμβαίνουν ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους όποιους κινδύνους.

 

Η κοινωνία της ευημερίας ή το κοινωνικό κράτος αναγνωρίζει ότι όλα τα άτομα μιας κοινωνίας είναι πολίτες, αλλά ταυτόχρονα είναι πολίτες με διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες.
Δυστυχώς, αν δε γνωρίζουμε εξαρχής την ποιότητα ζωής των πολιτών δε μπορούμε να έχουμε ένα σωστό κοινωνικό κράτος. Προκειμένου να λειτουργήσει σωστά όμως το κοινωνικό κράτος πρέπει να εξειδικεύσουμε τους στόχους του και τις προτεραιότητές του, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση της ατομικής ποιότητας ζωής.

Η ποιότητα ζωής της κοινωνίας (η συνολική και όχι η ατομική) συνήθως μειώνεται, όσο αυξάνονται οι κίνδυνοι μείωσης της ατομικής ποιότητας ζωής. Για παράδειγμα αρκετοί συμπολίτες μας συνεχίζουν να ζουν με πολύ χαμηλά εισοδήματα και ακριβώς τα χαμηλά αυτά εισοδήματα δημιουργούν τον κίνδυνο τελικά να τους οδηγήσουν στην κατάσταση της φτώχειας. Η σημερινή κατάσταση της χώρας είναι πιθανόν να μας θέτει ένα σημαντικό ερώτημα: μήπως το αναπτυξιακό υπόδειγμα που ακολουθήσαμε μας έχει οδηγήσει όχι μόνο στα οικονομικά ελλείμματα, αλλά και στα κοινωνικά;

Μήπως λοιπόν, σήμερα που μας συνοδεύουν όλων των ειδών τα ελλείμματα, θα πρέπει με φρόνηση να ξανασκεφτούμε το μέλλον της Ελληνικής κοινωνίας, θέτοντας άλλους στόχους, εκτός από τους καθαρά οικονομικούς;

Πατήστε για να δείτε το πλήρες άρθρο.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter