Πεμ05022024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Επαναλειτουργεί το λιμάνι (UPD)

0Piraeus crop

Επαναλειτουργούν οι εγκαταστάσεις στην ΣΕΠ ΑΕ καθώς ύστερα από παρέμβαση του ΥΝΝΠ «επέστρεψε» η ευνομία τη οποία είχαν μετ’ επιτάσεως ζητήσει η Διεθνής Ναυτική Ένωση (Δ.Ν.Ε.) αλλά και φορείς που εκφράζουν τις παραγωγικές τάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία το λιμάνι λειτουργεί με δέκα πόστες η αύξηση του αριθμού των οποίων δεν αποκλείεται καθώς επιταχύνονται οι ρυθμοί των εργασιών για την εξομάλυνση των εμπορευματικών ροών από και προς το λιμάνι. Ωστόσο η ΕΝΕΔΕΠ η οποία έχει κηρύξει τις κινητοποιήσεις μέχρι ώρας δεν έχει αλλάξει «γραμμή πλεύσης» εμμένοντας στην αρχική της θέση. Η ενεργοποίηση του λιμανιού, που επετεύχθη χάρη στις προσπάθειες του ΥΝΝΠ αλλά και των μελών του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις που Δραστηριοποιούνται στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ Πειραιά έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τους φορείς εκείνους που στην παρούσα συγκυρία έχουν ζητήσει να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του λιμανιού αλλά και προβληματίσει για την μέχρι ώρα στάση της ΕΝΕΔΕΠ καθώς προϋπόθεση διαλόγου, σύμφωνα με την πρόταση του ΥΝΝΠ για διεξαγωγή του είναι η άρση της κινητοποίησης.

Εν αναμονεί... διαλόγου (UPD)

Σε αποκατάσταση των λειτουργιών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ προσβλέπουν οι φορείς των παραγωγικών τάξεων που παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις μετά την πρόσκληση του ΥΝΝΠ για διάλογο με την ΕΝΕΔΕΠ και τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά με ανοικτό λιμάνι.

Κύκλοι των παραγωγικών τάξεων και των χρηστών των λιμενικών εγκαταστάσεων επικρότησαν την πρόσκληση του ΥΝΝΠ αλλά και την εξελισσόμενη από το πρωί προσπάθεια να τηρηθεί η νομιμότητα κάτι που είχε μετ’ επιτάσεως ζητήσει η Διεθνής Ναυτική Ένωση (Δ.Ν.Ε.). Επι της ουσίας αναμένεται η ΕΝΕΔΕΠ αν θα αποφασίσει να επιλέξει τον διάλογο ή όχι.

Σε διάλογο καλεί το ΥΝΝΠ- Παρέμβαση ΣΕΕΔΠ (UPD)

Το ΥΝΝΠ κάλεσε απόψε σε διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους στο πλαίσιο συνάντησης που προσδιόρισε για την Δευτέρα 2 Μάϊου στις πέντε το απόγευμα υπό την προϋπόθεση για την πραγματοποίησή της την ομαλή λειτουργία των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του εμπορικού λιμένα Πειραιά. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα το Ε.Β.Ε.Π. είχε απευθύνει έκκληση για την διεξαγωγή διαλόγου υπενθυμίζοντας πώς ανάλογη πρωτοβουλία στο πρόσφατο παρελθόν σε αντίστοιχη δυσάρεστη κατάσταση είχε θετική κατάληξη. Μετά την συγκεκριμένη κίνηση του ΥΝΝΠ αναμένεται η απόφαση της ΕΝΕΔΕΠ αν θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με ανοικτό το λιμάνι και με δεδομένο ότι νωρίτερα απόψε είχε αποφασίσει την συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Παρέμβαση ΣΕΕΔΠ

Στο μεταξύ απόψε με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις που Δραστηριοποιούνται στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ Πειραιά κάλεσε «το κράτος να προστατεύσει τις δουλειές» τους. Στην ανακοίνωση σημειώνει ότι αποτελεί το αντιπροσωπευτικό όργανο των εργαζομένων, εκπροσωπώντας άνω των 1200 εργαζομένων του λιμανιού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σχετικά πρόσφατων αρχαιρεσιών. Τονίζει επίσης ότι ευρίσκεται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις των εταιριών, με στόχο το ταχύτερο δυνατόν τη συμφωνία και υπογραφή της νέας ΣΣΕ, που θα κατοχυρώνει ουσιαστικά οφέλη για όλους και διαρκή εργασιακή ειρήνη ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει «θλιβερή πραγματικότητα το γεγονός ότι η προάσπιση των δικαιωμάτων της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων μας στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ Πειραιά, τελεί το τελευταίο διάστημα διαρκώς σε ομηρία μιας ηχηρής μειοψηφίας που για το μόνο για το οποίο δεν ενδιαφέρεται, είναι η προώθηση και η επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των συναδέλφων μας»

Κινητοποιήσεων συνέχεια… (UPD)

Την συνέχιση της απεργιακής κινητοποίησης αποφάσισε νωρίτερα απόψε η γ.σ. των λιμενεργατών μελών της ΕΝΕΔΕΠ.

Η απεργία στους δυο προβλήτες (ΙΙ και ΙΙΙ) θα συνεχιστεί μέχρι η εργοδοσία να απαντήσει θετικά στα δίκαια αιτήματα τους, όπως διαμηνύουν αγνοώντας τόσο τις εκκλήσεις για διάλογο, αλλά με ανοικτό λιμάνι, όσο και την απόφαση της Δικαιοσύνης η οποία και έκρινε παράνομη την πραγματοποιθείσα πρώτη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Νωρίτερα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Εθνικών & Διεθνών Οδικών Μεταφορών (ΠΣΟΕΕΜ) το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ) και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτ/των Ελευθέρας Ζώνης Πειραιά & Τελωνείων (ΣΙΦΑΕΖΠκΤ) σε ανακοίνωσή τους τόνιζαν μεταξύ άλλων ότι ότι «τυγχάνει αυτονόητο, συνταγματικώς και νομικώς κατοχυρωμένο κι αναφαίρετο , το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία» για να επισημάνουν ότι «όταν ωστόσο αυτό το δικαίωμα, ασκείται καταχρηστικώς, τότε, δυστυχώς, έτεροι εργαζόμενοι κι επαγγελματίες οδηγούνται στην ανεργία και την απαξίωση». Το Ε.Β.Ε.Π. επίσης πρότεινε την διαδικασία του διαλόγου αλλά με ανοικτό λιμάνι σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι επιεικώς απαράδεκτο το γεγονός πως ο πρώτος τη τάξει εμπορικός λιμένας της Χώρας αποτελεί για μία ακόμη φορά πεδίο αντεγκλήσεων, με καταστροφικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, όσο και τον μεταποιητικό κλάδο της χώρας, που μάχεται να «επιβιώσει» σε ένα αντίξοο διεθνώς οικονομικό περιβάλλον. Επι της ουσίας οι φορείς έχουν στρέψει το «βλέμμα τους» προς το ΥΝΝΠ ευελπιστώντας σε παρέμβασή του για την έναρξη αφ’ ενός διαλόγου όλων των εμπλεκομένων πλευρών και αφ’ ετέρου για την, βάσει των όσων ο Νόμος ορίζει, την διασφάλιση της απρόσκοπτης επιχειρησιακής λειτουργίας του Εμπορικοί́ Λιμένος Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες η DPort αναμένεται να προσφύγει εκ νέου στην Δικαιοσύνη προκειμένου να κριθεί το σύννομο ή μη της νέας κινητοποίησης.

Μπαράζ ανακοινώσεων φορέων για την απεργία στο λιμάνι (UPD)

Κοινή ανακοίνωση- επιστολή με την οποία τοποθετούνται για την απεργιακή κινητοποίηση σε εγκαταστάσεις του εμπορικού λιμένα του Πειραιά εξέδωσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Εθνικών & Διεθνών Οδικών Μεταφορών (ΠΣΟΕΕΜ) το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ) και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτ/των Ελευθέρας Ζώνης Πειραιά & Τελωνείων (ΣΙΦΑΕΖΠκΤ).

Οι εν λόγω φορείς με έγγραφό τους που απεστάλη στην ηγεσία του ΥΝΝΠ, καλούν όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν την αναγκαία κοινωνική ευθύνη και να αντιληφθούν την σοβαρότητα των διεθνών κι εγχώριων συνθηκών και να συμπεριφερθούν με αίσθημα κοινωνικού σεβασμού κι όχι εγωκεντρικής συμφεροντολογίας αλλά και την ίδια την Πολιτεία να αναλάβει τον συντονισμό για την επίλυση της έκρυθμης αυτής κατάστασης, προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπη με την οικονομική καταστροφή ενός από τους πλέον ακμάζοντες πυλώνες της εγχώριας οικονομίας. Μάλιστα τονίζουν ότι «τυγχάνει αυτονόητο, συνταγματικώς και νομικώς κατοχυρωμένο κι αναφαίρετο , το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία» για να επισημάνουν ότι «όταν ωστόσο αυτό το δικαίωμα, ασκείται καταχρηστικώς, τότε, δυστυχώς, έτεροι εργαζόμενοι κι επαγγελματίες οδηγούνται στην ανεργία και την απαξίωση».

Διάλογο προτείνει το Ε.Β.Ε.Π. (UPD)

Αντιδράσεων συνέχεια για τις «κλειστές» λιμενικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Πειραιά εξ αιτίας των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών μελών της ΕΝΕΔΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες την διεξαγωγή ενός καλόπιστου κοινωνικού διαλόγου μεταξύ φορέων επιχειρήσεων, εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά με βασική προϋπόθεση να είναι «ανοικτό το λιμάνι» και κατά την διεξαγωγή του διαλόγου να βρίσκονται σε λειτουργία οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ. προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς υπενθυμίζοντας πώς ανάλογη πρωτοβουλία στο πρόσφατο παρελθόν σε αντίστοιχη δυσάρεστη κατάσταση είχε θετική κατάληξη.

Κάλεσμα Δ.Ν.Ε. να παρέμβει το ΥΝΝΠ για να τηρηθεί η νομιμότητα στο λιμάνι- Καταγγέλλει «μικροκομματικές σκοπιμότητες» - Παράνομη η κινητοποίηση (UPD)

Παρέμβαση του ΥΝΝΠ με στόχο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εμπορικού λιμένα Πειραιά ζήτησε η Διεθνής Ναυτική Ένωση. Πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά έκκληση της Ένωσης μέσα σε ένα 48ωρο καθώς είναι ορατό ότι η ΕΝΕΔΕΠ η οποία κήρυξε την κινητοποίηση αφήνει ανοικτό τον χρονικό ορίζοντα των κινητοποιήσεων μέχρις της ικανοποίησης των αιτημάτων που έχει προβάλει.

Στην ανακοίνωση της Δ.Ν.Ε. αναφέρονται τα ακόλουθα: «Αναφερόμαστε στις αιφνιδίως εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. (ως ενός εκ των δύο Σωματείων Εργαζομένων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιώς) επ ́ αφορμή του χθεσινού επί πλοίου τραυματισμού ενός Λιμενεργάτη, ενώ τα ακριβή αίτια του εν λόγω ατυχήματος διερευνώνται από τα αρμόδια όργανα όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία και της μέσω του ατυχούς αυτού συμβάντος επιδιωκόμενης προώθησης οικονομικών αξιώσεων, πέραν της απολύτως σεβαστής εργασιακής ασφάλειας.
Σε συνέχεια της χθεσινής -προς πάσα κατεύθυνση- έκκλησης της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι να πρυτανεύσει η λογική, η ψυχραιμία και εν τέλει η ευνομία στον Εμπορικό Λιμένα του Πειραιώς, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τη δυσμενέστατη νέα αυτή εξέλιξη – απόρροια ανεύθυνου μικροκομματικού τακτικισμού και συντεχνιακού ακτιβισμού και επιθυμούμε να θέσουμε εις προσοχή σας τα ακόλουθα:
Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο το γεγονός πως ο πρώτος τη τάξει εμπορικός λιμένας της Χώρας μας καθίσταται το πρόσφορο πεδίο αέναων και ανερμάτιστων κομματικών και συντεχνιακών αντεγκλήσεων, με καταστροφικές - βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες- επιπτώσεις στο διεθνές κύρος και την αξιοπιστία του Λιμένος Πειραιώς, θέτοντας εν κινδύνω την θέση του ως ενός εκ των κορυφαίων της Ευρώπης.
Πέραν πάσης αμφιβολίας, η Ελληνική Οικονομία, η εφοδιαστική αλυσίδα, η εθνική εξαγωγική δραστηριότητα και η εγχώρια αγορά έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη και ποικιλοτρόπως από τον προηγούμενο Νοέμβριο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποιήσεων και των αυθαίρετων αποκλεισμών του Λιμένος Πειραιώς, προκαλώντας δυσθεώρητες οικονομικές συνέπειες. Τούτων λεχθέντων, θεωρούμε ως ελάχιστη υποχρέωση, αλλά και ως αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής -βάσει των όσων ο Νόμος ορίζει- την διασφάλιση της απρόσκοπτης επιχειρησιακής λειτουργίας του Εμπορικού Λιμένος Πειραιώς και σας ζητούμε την άμεση ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών, προ του σημείου μη επιστροφής, καθώς -σύμφωνα με δημοσίευμα της 28ης Απριλίου 2022- επικρέμαται η απειλή πως «το λιμάνι δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει», εάν δεν ικανοποιηθούν τα όποια αιτήματα της ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.».

Στο μεταξύ παράνομη και καταχριστική κρίθηκε η κινητοποίηση ύστερα απο προσφυγή της DPort στην Δικαιοσύνη νωρίτερα το πρωί.

 

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter