Παρ04262024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Υπό εξέταση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η πώληση ΟΛΠ στην Cosco

cosco piraeus 600 1

Το προ τελευταίο βήμα προ της εισαγωγής στη Βουλή για επικύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αποτελεί η προσδιορισθείσα για την Τετάρτη συνεδρίαση της ολομέλειας της της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατα την οποία θα εξεταστεί αν η συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου του ΟΛΠ από τηνCOSCO δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του ανταγωνισμού.
Στη σχετική ανακοίνωσή της Επιτροπής αναφέρεται ότι , «η Ολομέλεια θα εξετάσει, εάν η συγκεκριμένη συγκέντρωση συμβιβάζεται με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού σε επιμέρους σχετικές και επηρεαζόμενες αγορές, παροχής υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης α) εγχώριου φορτίου και β) μεταφορτούμενου φορτίου στην ελληνική επικράτεια και, αν μπορεί, για το λόγο αυτό, να εγκριθεί». Λόγω του αυξημένου βαθμού συγκέντρωσης, στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά, αλλά και της συνένωσης του πρώτου και του τρίτου σημαντικότερου ανταγωνιστή στον κλάδο, κινήθηκε η διαδικασία πλήρους διερεύνησης της συγχώνευσης κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 3959/2011. «Η έρευνα σε βάθος επικεντρώθηκε, ιδίως, στις πιθανολογούμενες οριζόντιες και κάθετες επιπτώσεις συντονισμένης και μη συμπεριφοράς από τη σκοπούμενη συγκέντρωση, στη διαπραγματευτική δύναμη των πελατών και στις δημιουργούμενες αποτελεσματικότητες».
Τέλος αναφέρεται ότι, «σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πλήρους διερεύνησης, στο πλαίσιο της οποίας διενεργήθηκαν οικονομικοί έλεγχοι και ελήφθη, μεταξύ άλλων, υπ' όψιν σημαντικός αριθμός μελετών, τα οποία και αποτυπώνονται στην εισήγηση, η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση δεν αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά, κατά την έννοια των κείμενων διατάξεων».

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter