Τρι05072024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Η κλιματική αλλαγή κύρια περιβαλλοντική ανησυχία για τα ευρωπαϊκά λιμάνια

0hamburg

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) παρουσίασε την όγδοη κατά σειρά Ετήσια Περιβαλλοντική Έκθεση ESPO 2023 - EcoPortsinSights 2023.

Η Περιβαλλοντική Έκθεση του ESPO αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πρωτοβουλίας EcoPorts, η οποία έχει σχεδιαστεί για να υπερασπιστεί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Η φετινή έκθεση βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 90 ευρωπαϊκά λιμάνια σε 20 χώρες, τα οποία συμμετείχαν στη μέθοδο αυτοδιάγνωσης EcoPorts (SDM) (www.ecoports.com). Το SDM είναι μια δωρεάν λίστα ελέγχου ορθών πρακτικών που παρέχει τη βάση δεδομένων για την αναφορά.
Η Περιβαλλοντική Έκθεση ESPO 2023 επισημαίνει αρκετές ενθαρρυντικές τάσεις μεταξύ των βασικών δεικτών της. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η κλιματική αλλαγή διατηρεί τη θέση της ως η κύρια περιβαλλοντική ανησυχία για τα ευρωπαϊκά λιμάνια, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της έκθεσης ως παραθύρου στις περιβαλλοντικές επιδόσεις του τομέα. Ρίχνοντας φως στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια, η έκθεση εξοπλίζει τόσο τον ESPO όσο και τους ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με τη διορατικότητα που χρειάζονται για να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Πέρα από την κλιματική αλλαγή, άλλες κορυφαίες προτεραιότητες στον τομέα, όπως η ποιότητα του αέρα και η ενεργειακή απόδοση, εξακολουθούν να προσελκύουν την προσοχή, σχηματίζοντας συλλογικά την τριανδρία των βασικών περιβαλλοντικών ανησυχιών για τους λιμένες της περιοχής.
Όσον αφορά τους δείκτες της κλιματικής αλλαγής, αξίζει να σημειωθεί ότι, μολονότι λιγότεροι από τους μισούς λιμένες αντιμετώπισαν επιχειρησιακές προκλήσεις που σχετίζονται με το κλίμα, πάνω από τα τρία τέταρτα ενσωματώνουν παραμέτρους που σχετίζονται με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων έργων υποδομής.
Το 2023, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι λιμένες συνεχίζουν να βελτιώνουν την περιβαλλοντική τους διαχείριση, αντιμετωπίζοντας τις κορυφαίες προτεραιότητές τους σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι στο παρελθόν.
Επιπλέον, ένας αυξανόμενος αριθμός λιμένων επιτυγχάνει πιστοποίηση βάσει του PERS, του μοναδικού περιβαλλοντικού προτύπου ειδικά για λιμένες που αναπτύχθηκε από λιμένες, για λιμένες.
Παρά τις θετικές αυτές τάσεις, ορισμένοι βασικοί δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων περιβαλλοντικής κατάρτισης για τους λιμενικούς υπαλλήλους και της παρακολούθησης των χερσαίων οικοτόπων, παρουσίασαν ελαφρά μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο ESPO θα παρακολουθεί στενά αυτούς τους τομείς στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έκθεση του επόμενου έτους.
Η περιβαλλοντική έκθεση ESPO αποτελεί απόδειξη της συνεχούς δέσμευσης των ευρωπαϊκών λιμένων στην επιδίωξη της περιβαλλοντικής αριστείας. Χρησιμεύει επίσης ως πλατφόρμα για αυτούς τους λιμένες να επικοινωνήσουν την αφοσίωσή τους στους βασικούς ενδιαφερόμενους.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter