Τρι04302024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Να αναγνωριστεί ο ρόλος των λιμένων στον τομέα της ενέργειας ζητά ESPO

0πρίζες για πλοία

Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει την πρότασή της για την αναθεώρηση του κανονισμού του 2013 για τις κατευθυντήριες γραμμές του διευρωπαϊκού δικτύου για την ενέργεια (Trans European Network for Energy) του 2013. Ο ESPO χαιρετίζει την αναθεώρηση, αλλά προκειμένου η αναθεώρηση να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, τα ευρωπαϊκά λιμάνια τονίζουν τη σημασία της αναγνώρισης του κεντρικού ρόλου τους στα νέα ενεργειακά συστήματα της Ευρώπης.
Οι λιμένες της Ευρώπης είναι βασικοί παράγοντες στους τομείς της ενέργειας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου: Από τις εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης έως τον ανεφοδιασμό, την επαναφόρτιση και τη διανομή, οι λιμένες θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά για να υποστηρίξουν την αύξηση του υδρογόνου στην Ευρώπη. Αυτό επεκτείνεται στις εισαγωγές και τις συναφείς εγκαταστάσεις, παράλληλα με τις εγκαταστάσεις μετατροπής της υπεράκτιας ανανεώσιμης ενέργειας σε πράσινο υδρογόνο, προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας από την οικονομία του υδρογόνου.
Οι λιμένες διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο στην παραγωγή και διανομή άλλων καυσίμων. Αυτό, ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία για τα TEN-E, όπου λίγοι λιμένες που δραστηριοποιούνται σε ενεργειακά συστήματα περιλαμβάνονται στους διαδρόμους των έργων. Ο ESPO υπογραμμίζει ότι η εποπτεία αυτή δεν μπορεί να επαναληφθεί όταν το υδρογόνο περιλαμβάνεται στη νομοθεσία. Ο ρόλος των λιμένων πρέπει να επανεξεταστεί στο πλαίσιο των άλλων φορέων μεταφοράς ενέργειας.
Ο κανονισμός 347/2013/ΕC για τις κατευθυντήριες γραμμές του TEN-E έχει ως στόχο τη σύνδεση των ενεργειακών υποδομών στην Ε.Ε. εγκρίθηκε το 2013 μαζί με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών (TEN-T) και τηλεπικοινωνιών (eTEN). Παρόμοια με το δίκτυο TEN-T, η νομοθεσία ΤΕΝ-Ε βασίζεται σε περίπου 9 διαδρόμους που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και 3 θεματικούς τομείς (όπου περιλαμβάνονται τα διασυνοριακά δίκτυα διοξειδίου του άνθρακα). Η Επιτροπή ξεκίνησε την αναθεώρηση της πολιτικής TEN-E στις αρχές του 2020 με βασικό κίνητρο την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter