Τρι05072024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ενώπια προκλήσεων τα Ελληνικά λιμάνια- Προβληματισμός για την πολυδιάσπαση

0kavala 12

Ενώπια σημαντικών προκλήσεων τα Ελληνικά λιμάνια οι διοικήσεις των οποίων αναζητούν στην παρούσα συγκυρία το «ορθό στίγμα» για την απάντηση των προκλήσεων όπως το ενεργειακό, η «πράσινη μετάβαση» η από ξηράς ηλεκτροδότηση των πλοίων, οι αναπτυξιακές τους προοπτικές, η ανταγωνιστικότητα, αλλά και η σχέση τους με τις νέες τεχνολογίες.

Νωρίτερα σήμερα στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος με τίτλο: «λιμάνια με το βλέμμα στο μέλλον»-Προκλήσεις προοπτικές» στο περιθώριο των Ποσειδωνίων 2022 στελέχη της λιμενικής βιομηχανίας της χώρας – μέλη της ΕΛΙΜΕ ενώπιον της ηγεσίας του ΥΝΝΠ με επικεφαλής τον υπουργό Γιάννη Πλακιωτάκη αλλά και του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστου Δήμα κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την πορεία των λιμένων της χώρας σε μία χρονική συγκυρία όπου αναζητούνται άμεσα ρεαλιστικές λύσεις. Το βασικό συμπέρασμα που εξήχθη από τις τοποθετήσεις είναι ότι η «πολυδιάσπαση» - συναρμοδιότητες μεταξύ υπουργείων αλλά και η εμπλοκή φορέων της Αυτοδιοίκησης πέραν της γραφειοκρατίας «σπαταλά χρόνο» που πλέον είναι πολύτιμος για την λιμενική βιομηχανία. Και τούτο γιατί είναι γνωστό πως οι όποιες λιμενικές παρεμβάσεις έχουν ιδιαιτερότητες που απαιτούν ορθό σχεδιασμό και μεγάλα κονδύλια για την εκτέλεσή τους. Από τις συζητήσεις φάνηκε να επανέρχεται στο προσκήνιο «παλαιότερη πρόταση» γνωστή στους παροικούντες την Μιαούλη περί της δημιουργίας μίας υπηρεσίας στο ΥΝΝΠ one stop shop η οποία και θα διεκπεραιώνει επι του συνόλου τα λιμενικά θέματα αναλαμβάνοντας και την επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης , η οποία ειρήσθω είχε τότε σχηματοποιηθεί από την γενική γραμματεία Λιμένων είχε προσκρούσει στη σθεναρά αντίδραση φορέων της Αυτοδιοίκησης αλλά και βουλευτών που δεν «είδαν με καλό μάτι» την «συγκέντρωση» υπό το υπουργείο Ναυτιλίας. Ένα άλλο στοιχείο που επανα-καταγράφηκε αφορά στην στελέχωση των λιμένων με επιστημονικό προσωπικό χάρη στο οποίο θα ήταν δυνατή η χάραξη πολιτικής για την απάντηση των προαναφερθέντων προκλήσεων που χαρακτηρίζεται ανεμική γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τα μικρά λιμάνια να αναθέτουν εκτός την εκπόνηση μελετών με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στην ατζέντα πάντως των προβλημάτων είναι η ενεργειακή μετάβαση καθώς είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις και προς την πλευρά των ΑΠΕ αλλά και προς τις νέες μορφές καυσίμων ώστε η ηλεκτροπαραγωγή να είναι ικανή να κινήσει τους εξοπλισμούς αλλά και να δώσει από την ξηρά ρεύμα στα πλοία. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ Άγγελος Καρακώστας το πρόβλημα της παροχής ρεύματος από την ξηρά στα πλοία το αντιμετωπίζουν πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια καθώς απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος για την κάλυψη των αναγκών των πλοίων και που δεν αντέχουν να παράσχουν τα αστικά δίκτυα με την υφιστάμενη δυναμικότητα που διαθέτουν.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter