Δευ05202024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Ζητείται συντονισμός για... τα «υπέρβαρα κουτιά»

ypervara 1

Να συντονιστούμε λέει ο ESPO και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώνοντας τη φωνή του με φορείς που εκπροσωπούν τους Shippers, Freight Forwarders και Terminal Operators ενόψει της εφαρμογής του νέου κανονιστικού πλαισίου για την αποφυγή διακίνησης και φόρτωσης υπέρβαρων εμπορευματοκιβωτίων. Η υπόθεση του συντονισμού ωστόσο αλλά και κυρίως της υιοθέτησης και εφαρμογής των προβλεπόμενων σε επίπεδο νομοθεσίας κρατών μελών μάλλον φαντάζει δύσκολο καθώς εναπομένουν σχεδόν δύο μήνες προ της πλήρους εφαρμογής των κανονισμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων πέραν του συντονισμού των φορέων τα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν και νομοθετικά αναγνωρίσουν-εδραιώσουν εντεταλμένες ελεγκτικές αρχές ή να τις προσθέσουν στους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς που σχετίζονται με τις λιμενικές λειτουργίες.

Γεγονός που θεωρούν απίθανο ότι θα συμβεί στο μεσοδιάστημα που εναπομένει μέχρι την 1η Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του κανονιστικού πλαισίου είναι η απαλοιφή των κινδύνων που συνεπάγεται η φόρτωση επί πλοίων κατά κύριο λόγο υπέρβαρών εμπορευματοκιβωτίων αλλά και των ζημιών που θα μπορούσαν να προκληθούν στην αλυσίδα των logistics η οποία επίσης καταγράφεται απροετοίμαστη. Ωστόσο όπως έχει επισημανθεί τεχνολογικά έχουν υπάρξει προτάσεις που ήδη κυκλοφορούν στο διεθνές ειδικό εμπόριο οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην φόρτωση και διακίνηση τέτοιων εμπορευματοκιβωτίων.

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter