Τετ05082024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Το ΕΒΕΠ ενημερώνει για τη δέσμη των νέων οικονομικών μέτρων του Μαϊου

0metra

Η νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού ανακοινώθηκε χθες από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, κ.κ. Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη αντίστοιχα.


Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020. Παράλληλα, δρομολογείται και θα υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών. Το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. Καλύπτονται όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Καλύπτονται τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων που επλήγησαν από την πανδημία. Παράλληλα, τίθενται δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το Κράτος, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αναλαμβάνει, για ένα χρονικό διάστημα, ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.
Με το νέο πρόγραμμα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου ανακοινώνονται τα παρακάτω μέτρα:
1ον. Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
2ον. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
3ον. Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.
4ον. Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
5ον. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.
6ον. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
7ον. Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.
• Εργαλεία για Ρευστότητα των επιχειρήσεων
Τα εργαλεία που θα διαθέσει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις έτσι ώστε να επιβιώσουν από την κρίση του κοροναϊού προχωρήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης για την αύξηση παραγωγής υγειονομικών υλικών και παράλληλα έδωσε έμφαση στα οικονομικά εργαλεία, επιδοτούμενα δανειοδοτικά εργαλεία για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αναλυτικά:
1. Το πρώτο εργαλείο που τίθεται μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ , δηλαδή η παροχή κεφαλαίου κίνησης έως μισό εκατ. ευρώ σε όλες τις ενήμερες επιχειρήσεις που δεσμεύονται να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Μέσα σε 3 ημέρες, έχουν κατατεθεί στις τράπεζες 8.336 αιτήσεις δανείων και έχουν δεσμευτεί το ποσό του 1,286 δισ. ευρώ για παροχή ρευστότητας. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, με επιδοτούμενα επιτόκια για επιχειρήσεις με έως 250 εργαζομένους.
2. Αρχές Μαΐου θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εργαλείο, παροχής εγγυημένου κεφαλαίου κατά το 25% του ετήσιου τζίρου ή μέχρι το διπλάσιο της μισθοδοσίας, επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Για το πρόγραμμα αυτό υπάρχει έγκριση από την Κομισιόν για αύξηση προϋπολογισμού, έτσι ώστε το κόστος δανεισμού να πέσει ακόμα χαμηλότερα. Κι εκεί υπάρχει δέσμευση για τις θέσεις εργασίας.
3. Στην πλατφόρμα της ΜΟΔ έχουν ήδη εγκριθεί 5.205 αιτήσεις επιχειρήσεων και είναι ήδη σε φάσεις επεξεργασίας άλλες 25.000 αιτήσεις με 600.000 εργαζόμενους.
Η επιδότηση των τόκων προς τις επιχειρήσεις δεν θα επιστραφεί ποτέ. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν δύο νέοι κύκλοι εντάξεων στον αναπτυξιακό νόμο και 350 εκατ. ευρώ νέας επιχειρηματικότητας. Σε συνεννόηση με την Κομισιόν θα επεκταθεί τα προγράμματα φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου για τις μικρές επιχειρήσεις (έως 50 εργαζόμενους) με αύξηση των επιδοτήσεων. Θα καλυφθούν όλες τις αιτήσεις που έκαναν ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Με αυτά τα εργαλεία, παροχής ρευστότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, με την επιδότηση επιτοκίων, με την έγκριση όλων των σχεδίων του αναπτυξιακού και την προκήρυξη νέου κύκλου αιτήσεων για τον αναπτυξιακό, φτιάχνεται ένα πολύ ισχυρό πλέγμα οικονομικής προστασίας που θα αντισταθμίσει τη μείωση της δραστηριότητας.
• Μέτρα για την εργασία
Ανακοινώθηκε η στήριξη των εργαζομένων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού όσο διαρκεί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας. Σε ισχύ μένει η απαγόρευση των απολύσεων για όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου. Επίσης διατηρείται και τον Μάιο η έκπτωση 40% στο ενοίκιο της επιχείρησης που πλήττεται και στο ενοίκιο των εργαζομένων της. Επεκτείνεται για τον Μάιο η αναστολή βεβαιωμένων οφειλών προς Εφορία και Ταμεία για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:
1ον. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.
2ον. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.
3ον. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.
4ον. Θεσπίζεται, ανάλογα με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.
5ον. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.
6ον. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.
Επιπλέον, επιστρατεύεται κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, εγγυοδοτικοί μηχανισμοί, επιδοτήσεις επιτοκίου, κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή, περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν, θα ενισχυθούν, εκτιμούμε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία, για την ακρίβεια το 99% αυτών, απασχολεί μέχρι 50 εργαζόμενους. Και θα βοηθηθούν σημαντικά οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, εισπράττοντας ποσά τουλάχιστον της τάξεως των 2.000, 4.000, 8.000 και 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.
Το Υπουργείο Εργασίας στη νέα φάση της οικονομίας θα κινηθεί σε 3 άξονες:
1. Στην συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων
2. Στην στήριξη των εισοδημάτων μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων
3. Στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ & ΠΕΣ Αττικής Βασίλης Κορκίδης, πιστεύει πως το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης με τη νέα δέσμη μέτρων του Μαίου διαθέτει τη κατάλληλη στιγμή όλο το υφιστάμενο καύσιμο των 17,5 δις ευρώ της δεξαμενής των συνολικά 24 δις ευρώ στην οικονομία και τη κοινωνία. Δηλώνει πως η ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει επιθετικά την κρίση και κινείται γρήγορα, μεθοδικά απέναντι στο πρόβλημα, αντί να κρατά στάση αναμονής περιμένοντας το ευρωπαικό πακέτο βοήθειας μετά τη 1η Ιουνίου. Θεωρεί πως το ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΝ επιστρατεύουν κάθε χρηματοδοτικό μέσο για την απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά με εγγυοδοτικούς μηχανισμούς, επιδοτήσεις επιτοκίου και κεφάλαια κίνησης. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και ο νέος κύκλος του Αναπτυξιακού Νόμου θα διαθέσουν στις ΜμΕ το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον 6 δις ευρώ. Το δυνατό σημείο είναι η παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας και η επιδότηση των κόκκινων δανείων. Αντίστοιχα το Υπουργείο Εργασίας παίρνει μέτρα για να στηρίξει την απασχόληση, την απώλεια εισοδήματος και την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Τέλος ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ τονίζει τη δυναμική προσέγγιση της δέσμης μέτρων που στηρίζει όλους τους πληττόμενους χωρίς να αδικεί τους συνεπείς. Καλό μήνα!πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους.

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter