Δευ05062024

Last updateΔευ, 01 Ιουλ 2024 7am

Πρόβλεψη ΙΟΒΕ για ύφεση 1% το 2016

vettas thumb large

Υφεση της τάξης του 1% προβλέπει το ΙΟΒΕ μέσω της τριμηνιαίας του έκθεσης για την ελληνική οικονομία ότι θα βιώσει η χώρα το 2016. «Η οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής και οι εξελίξεις στην Ευρώπη έχουν συμπιέσει πολύ τον χρόνο. Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων. Τώρα είναι ο χρόνος των αποφάσεων», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Ν. Βέττας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης.

Πρόσθεσε δε ότι «αν δεν γυρίσει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης άμεσα, φοβόμαστε για την αρνητική επίδραση στις παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρος».

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι είμαστε μια οικονομία που γίνεται όλο και πιο κλειστή και για να τρέξει η ελληνική οικονομία υποστήριξε ότι χρειάζονται επενδύσεις και εξαγωγές.

Δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα για μεγάλες και πολλές επενδύσεις από το εσωτερικό, ο κ. Βέττας ανέφερε ότι «οι απαραίτητες επενδύσεις θα πρέπει να προέλθουν από το εξωτερικό».

Παράλληλα, ο κ. Βέττας υποστήριξε ότι είναι κρίσιμο να δούμε τους χειρισμούς που θα υπάρξουν μετά το καλοκαίρι αναφορικά με το Brexit μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, καθώς όπως είπε, αν υπάρξουν ακραίες διαφωνίες, δεν θα υπάρχει διάθεση για καμία επένδυση πουθενά.

Πάντως, σημείωσε ότι το βασικό σενάριο προβλέπει ότι δεν θα είναι ακραίες οι διαφωνίες.

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος του ΙΟΒΕ κ. Αγγελος Τσακανίκας, επισήμανε ότι υπάρχουν «εισαγόμενοι κίνδυνοι για την οικονομία» όπως το Brexit, το μεταναστευτικό, η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου και η σταθερά χαμηλή ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η ανεργία φέτος θα κινηθεί στο 24,7% και θα καταγραφεί αποπληθωρισμός της τάξης του 0,3%.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Περισσότερα νέα

News In English

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγγραφή NewsLetter